Sari la conținut

Contractul pentru cel mai mare proiect pe fonduri europene din Iaşi, semnat după 4 ani de contestaţii

Pentru a reduce poluarea și pentru a respecta standardele europene, la CET Holboca va fi montată o instalație pentru a reduce emisiile de dioxid de sulf. Înainte de a începe lucrările propriu zise trebuie făcută proiectarea, care va fi realizată de o firmă din Germania. Cel mai probabil, în luna noiembrie, muncitorii se vor apuca de treabă.

"Suntem într-o întârziere foarte mare pentru că cei care au concurat până acum la licitație după ce au câștigat au contestat contractul și nu au semnat contractul. Am stat foarte mulși ani în instanță. Astăzi în sfârșit semnăm un contract care are o valoare foarte mare," a spus  Gheorghe Nichita, primarul Municipiului Iași. 

Deoarece este vorba de un proiect finanțat din fonduri europene, instalația trebuie să fie funcțională la finalul anului 2015. Chiar dacă lucrarea este una complexă, căldura nu va fi întreruptă în următorul sezon rece.

"Fumul care trece prin coșul de fum va trece prin instalația asta și îl va face mai curat, deci instalația va funcționa continuu. Sunt câteva chestii de conexiune care se pot face în vara anului viitor, deci nu e nicio legătură cu a opri la oameni căldura. Va fi o luptă contra cronometru și aici trebuie să văd cum așezăm noi toate lucrările și tot ce trebuie făcut în așa fel încât să finalizăm la sfârșitul anului viitor," a explicat Valeriu Iftime, președintele firmei executante

Proiectul care prevede montarea unei instalații de desulfurate la CET Holboca a stat blocat din luna decembrie 2010, atunci când autorităţile locale au scos, pentru prima dată, la licitaţie proiectarea și execuția lucrărilor. În tot acest timp, licitația a fost contestată de peste 10 ori.