Sari la conținut

Controale în Iași. Magazinele au încercat să scape de marfă înainte de venirea inspectorilor

 

Într-un depozit din Iaşi au fost găsite tone de carne stricată de către ofiţerii DIICOT Bucureşti şi inspectorii sanitari veterinari. De aceea, de dimineaţă, în vizorul inspectorilor ieşeni au fost supermagazinele dar şi magazinele în care se vinde carne livrată direct din depozitul de la Tomeşti. Până la sosirea inspectorilor, însă, reprezentanţii societăţii au scos marfa din magazin. Pe imagini se vede cum un bărbat iese cu o cutie plină cu pungi de peşte iar o femeie încarcă în două sacoşe carne de pui.

Reporterii Digi24 Iaşi au stat mai bine de jumătate de oră în faţa magazinului şi niciun cumpărător nu îi trecuse pragul. Mai mult, reprezentantul firmei a sunat la 112 şi a solicitat ajutorul poliţiei acuzând jurnaliştii de hărţuire.

În cele din urmă au ajuns şi inspectorii de la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor. Aceştia au verificat însă mai multe lanţuri de magazine.

„Sunt vizate aspecte legate de deţinerea documentelor de provenienţă, calitatea produselor, modul de respectare a condiţiilor de depozitare şi rea în data durabilităţii minimale,” a declarat Marian Grigoraş, inspector şef CJPC Iaşi.

Societatea este cunoscută ca fiind una cu probleme. Aici s-a mai găsit carne de pui alterată, iar în 2006, dintr-un lot de peste 23 de tone de copănele au fost luate probe şi s-a dovedit că erau infestate cu salmonella. Directorul actual al Direcţiei Sanitar Vetrinare şi Siguranţa Alimentelor nu-şi aminteşte de problemele din trecut dar nici nu ştie dacă în decursul unui an de zile, de când se află pe funcţie la depozitul din Tomeşti au fost făcute sau nu controale.

Discuție reporter - Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iaşi
„- Aţi stiut ce se întâmplă acolo? Aţi luat măsuri?

- Unde?

- La depozitul în cauză.

- De unde să ştim? Cum să ştim? Dacă ştiam, cum să ştim? Dacă ştiam ce se întâmplă acolo...

- Nu aţi ştiut? Normal că nu am ştiut. Ce riscă acum acel depozit?

- Deci aştept procesul verbal de contravenţie întocmit de colegii mei.”

Societatea ieşeană importă marfă din ţările comunităţii europene. Carnea de pui şi peştele sunt vândute din depozit printr-o reţea de magazine din Moldova.