Sari la conținut

Controale la centrele de permanenţă din Iaşi

Deşi absolut obligatoriu într-un centru de permanenţă unde sunt în evidenţă 1.500 de bolnavi, la Tomeşti, judeţul Iaşi, tubul de oxigen pentru cei cu insuficienţă respiratori lipseşte de un an şi jumătate. Scuza medicului: este prea scump - 1.500 de lei.

Lăcrămioara Daria, medic centru de permanenţă: "e un pic de timp, dar investiţia...mie mi s-a părut destul de mult. Noi suntem destul de aproape totuşi de Iaşi, adică salvarea face de la noi până la 7-8 minute până acolo şi atunci asta am zis că poate fi temporizată pe o parte de timp achziţionarea unui tub de oxigen."

Bolnavii însă nu sunt de acceaşi părere.

"Lipsesc foarte multe din sistemul sanitar, asta este. Trăim aşa cum putem. Murim cu zile, da, murim cu zile, asta facem."

"Dacă nici măcar atâta nu avem, oxigenul întotdeauan a fost necesar nouă pentru că fără ăsta nu putem trăi. Şi dacă cazuri sunt că aşa de răutrăim şi nu avem, de ce să murim cu zile? Este dureros," spun pacienţii.

În pofida neregulilor, inspectorii au luat însă măsuri blânde.

"I-am dat un termen de 7 zile pentru remedierea deficienţei, vom face un recontrol şi sperăm ca să funcţioneze. În funcţie de gravitatea problemelor descoperite putem da un termen de remediere de câteva zile a acestor probleme până la amendă şi suspendarea activităţii centrului," a declarat Liviu Stafie, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

În judeţul Iaşi sunt 12 centre de permanenţă, create special ca să le ofere asistenţa medicală celor aflaţi la mare distanţă de oraş.