Copacii din Iași se usucă - în doar câțiva ani, orașul ar putea rămâne fără arbori pe bulevardele mari

Data publicării:
copaci uscati 2

Tehnologia wireless afectează sănătatea arborilor. O arată numeroase studii efectuate în străinătate şi, mai nou, şi în Iaşi. Un dendrolog este de părere că arborii încep să se usuce din cauza radiaţiilor electromagnetice.

„Sunt afectate în primul rând frunzele. Arsuri, rupturi, găuri prin frunză, decolorări... Pe termen lung, moartea copacilor. Scurt şi cuprinzător”, a explicat dendrologul Ionel Lupu.

Un scenariu greu de crezut pentru ieşeni. Pe lângă radiațiile electromagnetice, arborii au de suferit si din cauza substanţelor toxice din materialul antiderapant folosit pe timp de iarnă. Situația cea mai grava este în zona Copou, unde teii sunt afectați de la rădăcină. Semnalul de alarmă al specialiștilor este ignorat însă de Primărie.

„Se pare că la Iaşi mai periculoasă este poluarea solului substradal, a solului de sub străzile asfaltate, din cauza utilizării pe timp de iarnă, ca substanţe degivrante a clorurii de sodiu, probabil în amestec cu clorură de calciu”, a mai spus specialistul.

 „Este o teorie care, la prima vedere, pare plauzibilă, însă ea nu se susţine, pentru că vă dau exemple de ani în care iernile nu au fost atât de bogate în zăpadă, cantitatea de antiderapant împrăştiată a fost aproape nesemnificativă”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi. 

Reprezentanţii Primăriei susţin că adevărata explicație pentru care arborii din Iaşi încep să se usuce este clima, aflată într-o continuă schimbare. Motiv pentru care vor planta, în continuare, alte soiuri de copaci care să se poată adapta, mai bine, condiţiilor de vreme.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri