Copiii cu probleme locomotorii din Iași, plimbați între spitale pentru tratament

Data publicării:
MINGI PISCINA

Piscina de la Secţia de Balneologie a Spitalului de Pediatrie din Iaşi, unde se tratau anual peste o mie de copii cu afecţiuni neuromotorii, este acum depozit de mobilier. Bazinul a fost închis în 2003, când s-au făcut intervenţii greşite la instalaţiile din zonă și s-a stricat sistemul de evacuare a apei. Eroarea nu a fost reparata nici până în prezent. 

„Cu mult mai uşor lucrezi cu un copil într-un bazin cu apă unde totul se ia ca o joacă, cu colăcel, cu materiale care plutesc decât într-o sală de gimnastică unde sunt aparate şi de forţă şi recuperare,” a spus Elena Donisă, şefa Secţiei de Balneologie. 

Părinţii se plâng că sunt puşi pe drumuri între spitale ca să le poată oferi copiiilor un tratament complet. Mulţi mărturisesc că nu îşi permit să apeleze la piscine private.

„E dezastru, nu ar trebui să fie aşa. Ar trebui să fie cum trebuie pentru tratament,” se plânge un părinte. 

„Copiii noştri merg la diferite bazine care nu funcţionează cu casă de asigurări, unde plătesc abonamente, unde este foarte scump,” spune Elena Donisă, şefa Secţiei de Balneologie.

O soluţie ar fi piscina de la Spitalul de Recuperare, însă aceasta este pentru adulţi şi este extrem de aglomerată.

„Programul este încărcat, la fiecare kinetoterapeut trebuie să aştepţi pe lista de aşteptare eşti pus o lună, două. Centru universitar să nu avem noi o piscină, un centru de recuperare pentru copii, este foarte greu,” se plânge un părinte. 

„Aproximativ 100 de copii beneficiază de serviciile noastre în bazinul de înot. Ei nu sunt internaţi, ci vin pe bază de abonament încheiat cu kinetoterapeutul,” a explicat Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare Iaşi.

Pentru 10 şedinţe de hidrokinetoterapie, la Spitalul de Recuperare se plătesc 250 de lei. Conducerea Spitalului pentru Copii dă asigurări că problema va fi rezolvată anul viitor când va fi amenajată o piscină din fibră de sticlă la secţia de balneologie.

„Piscina respectivă va fi achiziţionată, una gata realizată, există firme de profil. Din câte înţeleg, o asemenea piscină este 10.000 până în 15.000 de euro,” spune Radu Terinte, managerul Spitalului de Pediatrie Iaşi.

Anual, la secţia de Balneologie pediatrică ajung 2.000 de copii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri