Sari la conținut

Copiii de la sate nu merg la stomatolog. Părinții nu-i învață nici măcar să folosească periuța de dinți

 

Discuție părinte - reporter:

„- Aveți periuţe de dinţi în casă?

- Nu, nu, nu. Nu!

- De ce?  

- La mine se spală băieţii şi le aruncă. Na, ei dacă se spală, ei le aruncă şi n-am cum să mai folosesc eu periuţele.

-  Şi pastă de dinţi?

- Drept să spun, nici pastă de dinţi. Nu, că la mine copiii le "părăduieşte". Na, la mine îs şi mulţi şi răi şi la mine nu, nu se ţin ei.”

Doamna din imagine este mama a cinci copii cu vârste între unu şi opt ani iar acum este însărcinată cu al şaselea. Singurul venit este ajutorul social și alocaţiile celor mici, adică aproape 800 de lei. Consideră că și-ar irosi banii dacă ar cumpăra periuță și pastă de dinți. Mai mult, la stomatolog nu a mers nimeni din familie vreodată.

„N-am probleme cu dânşii, cu ei, să-i duc la stomatolog. - Au căriuţe? Nu-i doare? Nu-i dor dinţişorii? - Nu-i doare nimica. Are măseluţe stricate, dinţişori, dar nu-i doare, nu nimica,” spune femeia.

Regulile de bază pentru o igienă corectă sunt predate la școală, dar acasă, copiilor nu le mai cere nimeni să-și spele dinții.

„Consideră că sunt încă mici, nu e încă o problemă foarte gravă şi, atunci, mai trec cu vederea, mai neglijează,” explică Daniela Moroșanu, profesor coordonator la Școala Chicerea, Goruni. 

Altă comună, aceeaşi problemă. Întrebați de profesoară când au mers ultima dată la dentist, copiii răspund că anul trecut sau chiar în urmă cu mai mult timp. Asta deși nevoia de a fi consultați de un stomatolog este vizibilă în cazul unor copii. 

„- Am văzut că ai o căriuţă. - Da. - De când o ai? - De anul trecut, din vară. - Şi nu te-au dus părinţii la stomatolog să ţi-o repare? - Nu. - De ce? - Nu ştiu...”

Din luna aprilie 2013, persoanele din toate categoriile care beneficiau de gratuitate la stomatolog (copii până în 18 ani, veteranii de război, persoanele cu handicap) au fost nevoite să-și plătească singure consultațiile. Miercuri, medicii vor avea o întâlnire la Casa Națională de Asigurări de Sănătate cu ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu. Medicii stomatologi vor să facă o renegociere a pachetelor de servicii și speră ca noul ministru să acorde măcar un pachet de bază pentru serviciile oferite de ei în cabinetele medicale.