Copil în stare gravă după ce a fost tratat de bunica sa cu leacuri populare

Data publicării:
AMBULANTE IARNA

Situația copiilor lăsați în grija rudelor de către părinți a revenit în atenția autorităților după ce un copil de numai doi ani lăsat din 2012 în grija bunicii a fost adus la spital extrem de târziu. Copilul s-a opărit cu apă fierbinte, iar bunica l-a tratat cu albuş de ou. Abia după două zile l-a dus la spital. 

„Prezenta o arsură de gradele doi, trei și patru pe aproximativ 30 la sută din suprafaţa corporală”, a declarat Lucian Cernahoschi, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie Iași.

Rudele povestesc că femeia are în îngrijire de mai bine de doi ani copilul care a suferit arsuri și pe fratele său de șase ani, după ce mama lor a plecat la muncă în Italia.

„Trebuie să-i spele, să facă curățenie, tatăl meu la fel, e foarte greu”, a spus mătușa copilului.

Situația grea nu este cunoscută de asistentul social pentru că mama copiilor nu a înștiințat autoritățile, așa cum cere legea, că pleacă în străinătate și-i lasă pe cei mici în grija bunicii.

„Noi trebuia să facem monitorizări la familia respectivă, să vedem cum sunt îngrijiți copiii de către bunică”, a spus Viorica Matache, asistent social în comuna Ion Neculce.

Iar astfel de cazuri sunt cu miile numai în județul Iași.

„Estimările noastre arată că în judeţul Iaşi sunt peste 11.000 de copii cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Copii sunt afectaţi aşa cum au arătat cercetările pe care noi le-am făcut, apar tulburări emoţionale, apar tulburări comportamentale, scade randamentul şcolar”, a spus Cătălin Luca, director Alternative Sociale Iași.

Legea 272 dată în 2013 prevede ca inspectorii de la Agenția pentru Plăți și Inspecția Socială să amendeze părinții în astfel de situaţii. Numai că nu i-au depistat și nici nu aveau cum.

„- În anul 2014 nu s-a făcut niciun control pe această temă.

- De ce nu s-a făcut până acum niciun control?

- Că nu a fost nicio tematică, şi ca să putem identifica noi fără nicio sesizare, nu prea e posibil, având în vedere faptul că ar trebui ca inspectorii sociali să meargă din poartă în poartă, din uşă în uşă”, a precizat Costel Grojdea, director AJPIS Iaşi.

Amenda în astfel de situații este cuprinsă între 500 și 1.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri