Sari la conținut

Coregraful Carlos Vilan, din Argentina, pe scenele din Iaşi

Carlos Vilan este, pe lângă un profesionist de excepție, și un personaj extrem de interesant, efervescent și plin de viață. Spune că nu el a ales baletul, ci că dansul i-a marcat destinul încă din copilărie. 

"Când stau în teatru sau când dansez, cred că ating cerul și respir. Când intri într-un treatru pe scenă trebuie să dai tot din tine. Ai o emoție specială care iese din tine și îți ia totul," spune coregraful. 

Carlos Vilan s-a născut în Buenos Aires, a început să studieze dansuri galeze la vârsta de 4 ani. Debutul a fost la doar 5 ani.

"În familia mea nimeni nu dansează. Tatăl meu a fost ambasadorul Spaniei în Buenos Aires. În fiecare duminică mergeam la prânz sau la cină și erau muzicieni de folk. Am început să dansez și era un profesor care i-a spus mamei mele că am ureche muzicală."

Iniţial, a vrut să se specializeze ca expert în finanțe, însă nu a renunțat la adevărata lui pasiune: "Dansul ca un joc, dar în interiorul meu am simțit că asta este viața mea. Dar nu în Spania, ci în Buenos Aires. Cred că alegerea mea a fost cea mai bună, pentru că economia nu era cea mai bună alegere. Ar fi fost nepotrivit să aleg finanţele, dar toți oamenii îmi spuneau că am un spirit tânăr."

A devenit parte a companiei de balet Rosa Maria ca solist, iar în 1987 a fost promovat ca prim-balerin. În 1994 a fost numit director artistic la Baletul Spaniol al Teatrului Avenida din Buenos Aires, primul balet spaniol din lume dependent de un teatru.

"Scena pentru mine este sufletul meu, religia mea, este totul. Dansez sau regizez. Sunt mai nervos când regizez pentru că nu sunt eu acolo, dar sunt perfecționist și mereu văd lucrurile rele să le repar."

Întreaga poveste a coregrafului Carlos Vilan o puteți urmări la emisiunea Turist Acasă.