Sari la conținut

Cozi la ghişeele de la Evidenţa Populaţiei. Sute de persoane stau la rând pentru preschimbarea documentelor

Încă înainte de ora opt, la Serviciul de Evidenţă a Persoanelor din Vaslui, aproximativ 60 de persoane erau trecute pe lista de aşteptare întocmită de gardianul unităţii. Doar aşa se respectă rândul, spun oamenii. Iar aşteptarea e cumplită, mai ales că şirul se întinde într-un spaţiu îngust, pe scările de la etajele 1 şi doi. 

În ultimele două săptămâni, numărul cererilor depuse a crescut cu 30 la sută. Acum, sunt înregistrate aproximativ 130 de dosare pe zi. Chiar şi aşa, mulţi nu reuşesc să ajungă la ghişeu până la ora închiderii.

Programările se pot face şi online, dar măsura nu le vine în ajutor solicitanţilor din mediul rural care nu au calculator. La Servciul Buletine din Vaslui sunt arondate 21 de comune.

La Iaşi, situaţia pare trasă la indigo. Pentru programările online timpul de aşteptare depăşeşte o lună, iar cei care merg direct la ghişeu cu documentele au de stat la cozi aproximativ 2-3 ore.

Renata Marin, directorul Serviciului Evidenţei a Persoanelor din Iaşi: "Într-o zi normală mergem cam 250. În perioada aceasta, la ora 10 jumătate, de exemplu, deja sunt, în afară de programările online, sunt deja eliberate în jur de 180 de bonuri. În afară de programările online, încă, cel puţin 350 de bonuri sunt eliberate solicitanţilor."

Totuşi, locuitorii din Iaşi se pot considera norocoşi pentru că primesc cartea de identitate în doar şapte zile lucrătoare. În Vaslui, documentul este eliberat după o lună.