Criză de asistenți medicali în spitalele din Iași. Aleg străinătatea pentru salarii de 10 ori mai mari

Data publicării:
ASISTENTE MEDICALE EDIT

 Spitalul din Cambridge caută asistenţi medicali cu experienţă de cel puţin doi ani. Ştefan Roşca este convins că şi-ar găsi locul într-o asemenea unitate performantă, mai ales că lucrează de 18 ani la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi. Un alt avantaj este că a mai muncit peste hotare, în Anglia, un an şi trei luni. Îşi face planuri să plece din nou împreună cu soţia, şi ea cadru medical.

„Suntem nevoiţi să plecăm deoarece salariul nu ne permite o viaţă decentă. Suntem nevoiţi să plecăm pentru că vrem o viaţă mai bună pentru copiii noştri, pentru noi să ne ajutăm părinţii şi de ce nu să avem o satisfacţie profesională,” explică Ștefan Roșca.

Ordinul Asistenţilor Medicali din Iaşi este asaltat de cereri de la asistenţi din toate spitalele. De la începutul anului, 50 de cadre medicale şi-au exprimat intenţia de a părăsi România.

„În ultima perioadă, suprasolicitarea asistenţilor este foarte mare. Un asistent are în jur de 40-60 de pacienţi, ceea ce nu este uşor. Practic un asistent, în acest moment, duce pe umeri activitate pe care ar trebui să o mai aibă încă trei sau patru asistenţi care nu sunt. Care sunt plecaţi în străinătate sau, mă rog, nu sunt angajaţi pentru că nu vrea statul român. Nu sunt fonduri pentru acest lucru,” explică Liliana Pintilie, preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România.

Pacienţii sunt cei care suferă cel mai mult din cauza migraţiei asistenţilor, iar managerii unităţilor medicale se plâng şi ei că nu mai pot găsi specialişti la fel de buni.

„În legislaţie se precizează că cei care se prezintă la concurs trebuie să îndeplinească aceleaşi criterii de experienţă şi de vechime ca cei plecaţi, ori o asistentă medicală principală cu vechime nu va veni niciodată să concureze pentur un post pentru un an de zile sau doi,” a declarat Radu Terinte, managerul Spitalului ''Sfânta Maria'' Iaşi.

„Nu este vorba numai de asistenţi medicali , în ultima perioadă sunt şi foarte multe infirmiere care au plecat să lucreze în străinătate. Motivul care îi determină este unul deja cunoscut, salarizarea mult mai motivantă care o oferă această meserie în spitalele şi unităţile din afara ţării,” spune Iulian Cozianu, vicepreşedinte SANITAS Iaşi.

În ultimii 10 ani, peste o mie de asistenţi au plecat definitiv din spitalele ieşene.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri