Criză de medicamente

Data publicării:
criza 20de 20medicamente-33118

Peste o sută de medicamente ar putea dispărea oricând din farmacii şi din spitale. Deşi cererea este foarte mare, furnizorii evită să le mai aducă pe piaţa românească pentru că sunt ieftine şi, deci, nerentabile pentru afacerea lor. Astfel, pacienţii se văd nevoiţi de multe ori să-şi caute singuri tratamentele prescrise şi să le cumpere cu bani din propriul buzunar. Printr-un ordin postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, reprezentaţii spitalelor trebuie să organizeze propriile licitaţii pentru aducerea în ţară a medicamentelor.

Citostaticele, greu de găsit

Cele mai mari probleme semnalate de Ministerul Sănătăţii sunt în cazul medicamentelor prescrise bolnavilor de cancer.

Deşi banii de pe programele oncologice există, suma fiind chiar dublată faţă de anii anteriori, nu există medicamente, de fapt, nu avem de unde să le achiziţionăm, întrucât furnizorii nu au în depozite asemenea sau anumite citostatice”, a declarat dr. Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii Iaşi.

Furnizorii îi lasă pe pacienţi fără tratament

Şi antibioticele, vaccinul antirabic şi vaccinul antitetanos sunt greu de găsit. Aprovizionarea este blocată în momentul în care distribuitorul nu le poate aduce, fie pentru că nu le are pe stoc, ori pentru că nu au fost trimise de producători. Pentru astfel de situaţii există o procedură: furnizorii sunt obligaţi să trimită o negaţie prin care informează că nu pot onora comenzile. În continuare, sarcina este preluată de un alt distribuitor, capabil să aducă medicamentele necesare.

Nu întotdeauna însă se întâmplă şi aşa, câteodată sunt probleme în ceea ce priveşte obţinerea acestei negaţii şi atunci suntem nevoiţi să stăm să aşteptăm a veni produsul de la distribuitorul care a câştigat licitaţia”, a precizatprof. dr. Carmen Dorobăţ, manager al Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Pacienţii nevoiţi să îşi cumpere medicamente din farmacii

Tratamentul bolnavilor nu poate aştepta soluţionarea birocraţiei, astfel că se apelează la buzunarul pacienţilor.

Au fost pacienţi care au dorit să achiziţioneze separat? Da, au fost şi astfel de cazuri, numai că unele dintre antibiotice sunt foarte scumpe şi de multe ori depăşesc capacitatea unui om obişnuit, dacă nu mai mult decât obişnuit”, a precizat prof. dr. Carmen Dorobăţ, manager al Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Pentru a fi evitate astfel de situaţii, Ministerul Sănătăţii a emis un ordin ce prevede că spitalele trebuie să organizeze propriile licitaţii pentru aducerea în ţară a medicamentelor.

Ordin de achiziţie în toate spitalele

Avem două soluţii pe care în prezent le dezbatem. Putem merge pe obligativitatea unităţilor sanitare de a realiza licitaţii pe acord cadru cu o durată de 3 ani pentru achiziţia medicamentelor. Dar o măsură viabilă mi se pare achiziţionarea, eventual, prin compania naţională UNIFARM, prin licitaţie naţională”, a declarat Raed Arafat, ministrul Sănătăţii.

Proiectul se află în dezbatere publică. Dacă va fi aprobat, spitalele vor fi obligate să achiziţioneze medicamentele în zece zile de la intrarea în vigoare a ordinului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri