Criza de personal din spitale, soluționată cu voluntari

Data publicării:
asistenta

Voluntarii pot face practică între o lună și 3 luni, cu posibitatea de prelungire a contractului. La sfărșit, primesc o adeverință care atestă că au făcut practică într-un spital. În cele trei ture, voluntarii fac treburi mărunte - recoltează sânge de la pacienţi, iau tensiunea bolnavilor sau duc analizele de la o secţie la alta. Chiar dacă nu primesc sarcini grele, medicii spun că asistenții voluntari sunt de mare folos echipelor de urgență.

De câștigat de pe urma vountariatului au și spitalele, care îşi mai atenuează astfel din deficitul de personal. De exemplu, la Spitalul "Sf. Spiridon", cel mai mare din Moldova, deficitul este de 30 la sută.

„Pe de o parte voluntarul învaţă sub supraveghere, pe de altă parte el este de ajutor echipei medicale din urgenţă”, a explicat Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon”.

Iar spitalul Sfântul Spiridon nu este singura unitate în care asistenţii medicali voluntari acoperă deficitul de angajați.

„Sunt necesari pentru a suplini activitatea noastră medicală. Aceştia sunt plini de entuziasm, dar am dori să fie angajaţi pe postul pe care îl merită”, a spus Mădălina Ciuhodaru, purtătorul de cuvânt al Maternităţii ”Elena Doamna”.

„Am centralizat şi cerut în primul rând Colegiului de asistente medicale, dar şi şcolilor de asistente medicale din Iaşi, ar fi un necesar de vreo 59. Săptămânal cred că semnez cel puţin două-trei chiar cinci cereri de voluntariat”, a adăugat și Radu Terinte, managerul Spitalului de Copii.

Singura condiție pentru cei care doresc să lucreze ca voluntari în spitalele ieșene este să fie absolvenți ai unei școli postliceale sanitare.

CITEȘTE ȘI:

Concurenţă record la Şcoala Postliceala Sanitară

Criză de personal la Serviciul de Ambulanță Iași

În Botoșani și Suceava, două ambulanțe performante, nefolosite din cauza crizei de specialiști

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri