Cu ce superstiții au întâmpinat ieșenii Anul Nou

Data publicării:
REVELION IASI 10

Tradiţia spune că printre bucatele pregătite de gospodine pentru masa de Revelion trebuie să se regăsească şi specialităţi din peşte. Și tot pentru noaptea ce marchează trecerea dintre ani, cei care cred în superstiţii trebuie să pregătească boabe de orez, ceapă şi bani.

„Desfăcea mama o folie din ceapă, tăia o ceapă şi desfăcea foile acelea şi punea câte un pic de sare în fiecare. Şi le punea pe o sobă, iar dimineaţa lua acele foi pe rând cum punea, ianuarie, februarie, martie, pe toate lunile, până în august şi vedea unde este mai multă apă. Unde se topea mai multă apă, ştia că plouă în lunile acelea, e un an bun de recoltă.”

„Pune orez prin camere ca să fie belşug tot anul şi banii, trebuie să împrumuţi bani de la cineva şi să-i păstrezi aici la piept şi a doua zi îi dai înapoi. Şi banii ăia împrumutaţi îţi aduc noroc.”

„Bani în buzunar ca să avem bani tot anul şi sănătate.”

Sunt însă şi sceptici.

„Nu cred în superstiţii, eu cred că trebuie să ai o conduită normală şi nu superstiţiile, să încerci să fii cât mai bun în toate zilele astea, să ajuţi aşa un om necăjit, măcar unul.”

Tot tradiţia spune că bebeluşi care se nasc în noaptea de revelion vor avea noroc în viaţa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri