Culturile din Târgu Frumos, calamitate. Legumicultorii din zonă sunt principalii furnizori ai Iaşiului

Data publicării:
RECOLTA COMPROMISA

A fost suficientă jumătate de oră pentru ca producţia pregătită de jumătate de an să fie distrusă. Furtuna de joi seară din Târgu Frumos a spulberat tot ce a găsit în cale. Filip Grecu are un solar chiar în curtea casei, iar pe câmp, are alte trei hectare şi jumătate cultivate. Toate au fost distruse şi nu mai poate recupera nimic.

"Vreo 20 de mii de lei pagube. Munca noastră e egal cu zero. Aici ar fi trebuit să culeg cel puţin cinci tone de castraveţi şi nu ştiu dacă am cules 200-300," a spus Filip Grecu, producător. 

În această situaţie sunt alţi 200 de producători. Unii au pagube mai puţine, însă tabloul de pe câmp este dezolant. Ardei, roşii, ţelină, toate au fost distruse de gheaţă. Producătorii se plâng că au investit zeci de mii de lei în seminţe şi în sistemul de irigaţii, iar acum nu ştiu încotro să o apuce.

Ionel Avâdei, producător: "Acum nu mai pot să fac nimic. Deci nu ştiu. Nu ştiu cum o să trec iarna. Nu am recoltat. Nu am reuşit să recoltez nimic. Fiindcă am zis că ardelul să ajungă la maturitate, să ieie în greutate, să fie mai ferm, dar nu. Ia, uitaţi, totul e distrus."

"Stăm, cred că suntem în sevraj toţi. Ieri stăteam şi mă gândeam să plecăm până la primăvară undeva la treabă. Anul acesta am înnoit picurarea că la doi ani o schimbăm. Chiar anul ăsta a fost. Am factură pe ea de 70 de milioane, pe picurare. Şi am pierdut-o deodată," spune şi Neculai Nichea, producător.

În Târgu Frumos sunt 200 de hectare cultivate cu legume. Din aceasă suprafaţă, o treime e formată din solarii. Producătorii de aici sunt principalii furnizori de legume din zonă.

Neculai Feodot, consilier local în Târgu Frumos: "Au fost afectate toate suprafeţele în câmp. Un hectar de legume în câmp cred că necesită undeva la o mie de euro investiţie. Vă daţi seama dacă punem 200 de hectare deja ajungem la nişte sume enorme."

Cum societăţile de asigurări nu dau despăgubiri şi pentru astfel de calamităţi, singura scăpare, spun producătorii, este despăgubirea de către Guvern.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri