Cum ne respectăm valorile? Casa lui George Enescu din Mihăileni, județul Botoșani, lăsată în paragină de autorități

Data publicării:
poza enescu

În comuna Mihăileni, judeţul Botoşani se află, de peste un secol, casa construită de străbunii lui George Enescu, astăzi, o dărăpănătură. „Vreau să vă spun că timp de 10 ani, după 1989, nu a existat o lege de protejare a monumentelor,” a spus Dănuț Huțu, șeful Direcției de Cultură din Botoșani.

Printr-o scrisoare din anul 1918, George Enescu a lasat casa verişoarei sale Eugenia Dimitriu. Casa a fost mai departe moştenită de trei dintre fiii Eugeniei Dimitriu. Doi dintre aceştia, nepoţii compozitorului, au vândut partea lor vecinilor, iar cel de-al treilea, nu. Vecinii pretind de la Ministerul Culturii 3 miliarde de lei în schimbul intervenţiei statului asupra casei. „Vor trei miliarde pe proprietate, care nu face trei miliarde. Ei aşteaptă să se autodistrugă ca să poată construi altceva în loc,” a explicat Constantin Răileanu, viceprimarul comunei Mihăileni. 

Alexandru Muraru, preşedintele Institutului Naţional al Patrimoniului susţine că avem de-a face cu un fenomen generalizat. Ne trezim, cel mai adesea, în ceasul al doisprezecelea: „Asemenea cazuri sunt numeroase. De obicei, direcţiile de cultură, din păcate, sesizează organele competente foarte târziu când nu se mai poate face nimic,” a spus Alexandru Muraru. 

Instititul Naţional al Patrimoniului, instituţia responsabilă cu cercetarea, evidenţa şi dezvoltarea proiectelor legate de patrimoniu a pregătit dosarul de clasare a casei de la Mihăileni ca monument istoric. Proiectul trebuie semnat de ministrul culturii şi publicat, ulterior, în Monitorul Oficial. În așteptarea hârtiilor salvatoare, imobilul se poate însă prăbuşi oricând.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri