Demonstraţii de tescuire a strugurilor şi degustări de must la Sărbătoarea vinului de la Hârlău

Data publicării:
Sarbatoarea Vinului

Cu strugurii dați prin zdrobitoare, aşa au început demonstraţiile de preparare a vinului, un meșteșug ale cărui secrete sunt transmise din generaţia în generație. Întregul proces necesită iscusinţă şi foarte multă răbdare, spun producătorii de vin.

"Dăm la zdrobitoare, după aceea mai lăsăm două zile, mai mult nu, ca să se ridice boasca în sus, să pot să îmi trag eu ravacul de sub cadă, să îl pot pune în butoaie. Îl strecurăm, îl punem în butoaie," a explicat Dumitru Bolboros, producător de vin.

"S-a transformat într-o adevarată sărbătoare, într-o adevarată prețuire pentru munca pe care agricultorul a desfășurat-o de-a lungul unui an, un moment de bucurie," spune Paul Iancu, muzeograf.

Toată truda este răsplătită atunci când savoarea şi parfumul strugurilor se regăsesc în licoarea bahică. Iar primele indicii că vinul va fi bun sunt date de calitatea mustului. "Asta e dulceața vinului, iar mustul are un miros atât de puternic de se simte de la vecin la vecin," explică un producător de vin.

Sărbătoarea dedicată vinului, numită „Când strugurii se coc", nu este organizată întâmplător la Hârlău. Aici se află singurul muzeu viticol din Moldova, ce prezintă istoria vinului din cele mai faimoase podgorii ale regiunii. Încăperile muzelui găzduiesc instalaţii de prepararea a vinului, obiecte ce prezintă credinţe şi superstiţii despre vin şi vie şi o parte din inventarul unei crame.

Muzeul Viei și Vinului este un muzeu etnografic care prezintă într-o formă științifică muzeologică a rolului acestei băuturi care a marcat România din spațiul est carpatic în viața cotidiană a individului,” a explicat Victor Munteanu, directorul Muzeului Etnografic al Moldovei din Iași.

Muzeul Viei şi Vinului din Hârlău, situat la 70 de kilometri de municipiul Iaşi, poate fi vizitat tot timpul anului, de luni până duminică, între orele 8:00 şi 18:00.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri