Sari la conținut

Dezastru la simularea examenului de bacalaureat. 13 licee din județul Iași au promovabilitate zero

 

La Liceul Tehnologic Holboca rezultatele dezastruoase se mențin din generație în generație. Şi de această dată la simularea examenului de maturitate sunt zero promovaţi. Elevii recunosc cu seninătate că sunt dezinteresaţi.

„N-am mai învăţat, nici la prima simulare de fapt nu am învăţat, dar am luat notă mai mare,” spune un elev.

„N-au fost grele, dar dacă noi nu am învăţat, vă daţi seamă, cât de simple erau noi nu ştiam să le facem deoarece nu am învăţat. Sunt slab, recunosc. Mai am şi lipsuri din generală,” mărturisește un alt elev. 

Pentru a încerca să le îmbunătăţească notele, profesorii le oferă elevilor meditaţii gratuite. Fără succes însă.

„Dintr-o clasă de 12 elevi vin 1-2 elevi, atât. Spun că nu îi interesează acest examen, mai ales că ştiu că nu pot să-l ia pentru că au foarte multe lacune. Vin din gimnaziu cu multe carenţe. Eu cred că au tratat superficial subiectele, apoi au ştiut că nu vor fi trecute în catalog şi atunci n-au avut nicio motivaţie,” explică Mihaela Vatamanu, profesor limba română.

Conducerea liceului va înştiinţa și părinţii cu privire la notele obţinute de elevi, dar nici așa nu se aşteaptă ca situaţia să se îmbunătăţească.

„Fără efortul lor propriu şi personal, deci după orele de curs cred că nu se poate rezolva nimic numai cu efortul profesorilor. Trebuie să facă şi ei. Cred că 70 la sută, 50 la sută profesor, 50 la sută elevi. Deci amândoi trebuie să facă eforturi,” este de părere Liliana Rujanu, directorul Liceului Tehnologic Holboca.

Iar situația de la Liceul Tehnologic Holboca nu este nici pe departe singulară.

„În continuare rămân procentaje sub 50 la sută de la care aşteptăm îmbunătăţire şi evident un set de măsuri la nivelul fiecărei şcoli, măsuri ce ar putea duce la ameliorarea situaţiei,” a declarat Camelia Gavrilă, inspector general al IŞJ Iaşi.

La prima simulare a examenului de maturitate, doar 36,21 la sută dintre elevii de clasa a XIIa din judeţul Iaşi au reusit să promoveze. La această evaluare rezultate slabe au obţinut şi elevii din clasa a XI-a. Doar 48,33 la sută au luat peste 5 la limba română, la matematică 31,51 la suta , iar la istorie 69,41 la sută.