Sari la conținut

Din solarii, direct în statele UE. Elevii de la Liceul Agricol din Iași vor primi atestate recunoscute în UE

Pentru a dobândi certificatele de tehnicieni în agricultură ecologică, elevii fac sute de ore de practică în ferma didactică a liceului. Acum se pregătesc răsadurile, în solarii. Sebastian muncește cu gândul la ferma pe care vrea să și-o înființeze, împreună cu părinții săi. “ Mă gândesc să mă angajez peste hotare pentru a putea să-mi fac un început, nişte bani pentru a-mi face o afacere aici în ţară,” spune tânărul.

Diploma de tehnician în agricultură ecologică pe care o obţin elevii la finalul liceului este recunoscută în toate statele Uniunii Europene. “Mirajul străinătăţii rămâne mirajul străinătăţii şi chiar lucrează. Ei au nevoie de aceste certificate pentru că altfel nu pot fi angajaţi,” spune chiar directorul Liceului Agricol Vasile Adamachi, Carmen Zelinschi.

Până să guste europenii legumele cultivate de absolvenții noștri, de roadele muncii lor se bucură acum chiar ei. „Copiii măncâncă tot ce este aici în ferma didactică, legume care tot timpul sunt proapeste şi le dăm la un preţ sub preţul pieţei,” spune Cristina Baciu, profesor de horticultură.

Elevilor de la Liceul Vasile Adamachi le este percepută cea mai mică taxă de mâncare şi cazare în cămin din rândul unităţilor de învăţământ din judeţ, adică 16 lei.