Sari la conținut

Dispută în instanţă între Primăria Iaşi şi Ministerul Dezvoltării pentru o amendă de nici 50 de lei

La începutul lunii iunie, reprezentanţii Primăriei Iaşi au cerut judecătorilor de la Curtea de Apel Iaşi să anuleze o amendă dată de către reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Sancţiunea a fost dată pentru că municipalitatea ieşeană a introdus cerinţe minime de calificare pentru societatea care face lucrarări în zonă. Mai precis, în accepţiunea reprezentanţilor de la minister cerinţele erau prea mici comparativ cu natura şi complexitatea contractului.

Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi: "Nu are cine să răspundă, pentru că efectiv la momentul în care am făcut documentele nu aveai cum să vezi lucrările din subteran în felul acesta. Nicăieri în România, aşa se întâmplă peste tot, şi în toată lumea e la fel. Iaşul are o structură subterană cu totul şi cu totul aparte. Are o infrastructură subterană pe care nu o cunoaşte nimeni foarte bine."

Sancţiunea aplicată de minister în fază iniţială este de 49,2 lei. Reprezentanţii municipalităţii spun că vor plăti în instanţă toate sumele doar pentru ca imaginea oraşului să nu fie ştirbită. Cât priveşte amânarea finalizării lucrărilor, nimeni nu va fi sancţionat. "Suma de 40 de lei este din prima cerere de plată pe care noi am făcut-o, atât s-a oprit din prima cerere de plată. Dar contestaţia e pentru 6500 de lei, aceasta e suma totală. Noi pentru că suntem funcţionari publici considerăm necesar să contestăm orice sancţiune care ni se pare injustă," a declarat Cosmin Coman, şef la Direcţia Dezvoltare Programe Europene Primăria Iaşi.

"Cauza se află în procedura de regularizare, procedura scrisă, nu are fixat încă un termen de judecată, urmând ca după parcurgerea acestei perioade să se fixeze termenul corespunzător," a declarat Diana Micu Cheptine, purtător de cuvânt la Curtea de Apel Iaşi.

În acest an, construcţia Pasajului Octav Băncilă trebuia finalizată, numai că greşelile de proiectare au dus la amânarea termenului de execuţie. Cei care vor avea de suferit sunt ieşenii. Contestaţia la Curtea de Apel a fost depusă pe data de 6 iunie. Un termen de judecată în acest dosar va fi stabilit în septembrie după vacanţa judecătorească.