Doar 150 de specii de ciuperci, din 2.000, sunt comestibile

Data publicării:
ciuperci 2

La mare căutare sunt în această perioadă opinticii sau ghebele, așa cum sunt cunoscute popular. Puțini știu însă că aceste ciuperci sunt toxice, dacă sunt consumate crude. ”Ele conţin o serie de toxine care prin tratament termic se distrug, însă nu se distrug în totalitate. Cei care le consumă şi nu vor să renunţe la această obişnuinţă de a consuma ghebe, le recomad să le fiarbă cât mai bine şi să arunce apa”, a precizat doctorul în Biologie Tiberius Balaeş.

Numai în ultima lună, la Iași, 50 de oameni au ajuns la spital cu intoxicații provocate de ciuperci. Dintre aceștia, 8 erau copii. ”Simptomele pot să apară şi la 24 - 48 de ore de la ingestie. Pot evolua cu insuficienţă hepatică, insuficienţă renală. De cele mai multe ori aceste intoxicaţii cu debut tardiv sunt extrem de grave mergând până la decesul pacienţilor”, a declarat dr. Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalul de Pediatrie Sf. Maria Iaşi.

În pădurile din România creşte una dintre cele mai otrăvitoare ciuperci din lume. Buretele viperei provoacă intoxicarea puternică a ficatului. O singură pălărie din această specie este suficientă pentru a omorî o întreagă familie. Singura soluție ca să nu ne îmbolnăvim este să cumpărăm ciuperci doar din magazine.

În România există peste 2000 de specii de ciuperci, dintre care doar 150 sunt comestibile, peste 400 sunt toxice, iar restul nu sunt comestibile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri