Doctoranzii din Iași, neplătiți cu lunile

Data publicării:
doctoranzi

Doctoranzii înscrişi în proiectul POSDRU au ajuns la limita răbdării, mai ales că susţinerea tezei de doctorat bate la uşă. Alexandru Boboc, doctorand la Facultatea de Istorie, spune că bursa lunară de 2.200 de lei lunar îi este necesară atât pentru cercetare, cât şi pentru traiul de zi cu zi. Tânărul cercetător este nemulţumit că deşi au venit bani pentru şase luni, pe 31 mai i-au fost virate doar bursele pe septembrie şi octombrie 2012.

„Pentru cercetare e nevoie de o anumită stabilitate, un anumit confort psihic, concentrare pe ceea ce faci şi fără un minim venit lunar care să te susţină este imposibil. Sperăm ca totuşi conducerea universităţii să ajungă la gândul cel bun şi să ne dea bursele”, a spus Alexandru Boboc, doctorand.

Prin aceeaşi situaţie trece şi Alina Ciobanu, doctorandă la Psihologie. Cu cele două burse primite abia a reuşit să-şi achite datoriile. În plus, spune ea, şi calitatea tezei de doctorat a avut de suferit din cauza lipsei banilor. ”Cercetarea în condiţiile astea e mai dificilă. Am refuzat să particip fizic la anumite conferinţe şi am trimis doar lucrarea tocmai din cauza faptului că nu aveam bani”, spune doctoranda.

Conducerea universităţii recunoaște că a folosit banii ca să achite o serie de datorii la bănci, dar dă asigurări că situația se va rezolva.

„Există bun de plată la acest proiect, sumele ar trebui să intre în orice clipă, poate să intre suma şi săptămâna viitoare să spunem şi se fac eforturi să li se mai dea nişte burse restante”, a declarat profesorul universitar Gabriel Iancu, prorectorul pentru programe de masterat şi studii doctorale.

Şi responsabilii de proiect promit că zilele viitoare vor vira banii pe trei luni în conturile doctoranzilor. Chiar şi aşa cercetătorii vor mai rămâne cu alte trei burse restante.

Plata burselor europene prin programul POSDRU a fost blocată de comisarii europeni anul trecut în vară, după ce au descoperit nereguli în modul de implementare al proiectelor derulate cu fonduri nerambursabile. Termenul de finalizare a lucrării de doctorat este 30 septembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri