Sari la conținut

Donaţie pentru un trai mai bun. Un ONG a donat capre unor familii sărace din Vaslui

O porţie de mâncare de fasole - aşa arată prânzul şi cina copiilor din familiile care trăiesc în satele din Vaslui, unul dintre cele mai sărace judeţe din ţară. Aici, meniul din cele mai multe case este acelaşi - cartofi, mămăligă şi fasole. Membrii unei fundaţii au decis să-i ajute pe oamenii de aici. Astfel, 70 de familii din trei comune au primit câte cinci capre.

"Acum nu pot să mai duc lipsă de lactate pentru copii. Nu pot să mai duc lipsă. Știu că este," spune Sorin Pașcu, beneficiar.

"Te mai poti hrăni cu ele. La țară e greu fără o lingură de lapte, fără un pic de brânză acolo. Te poți hrăni, dacă o întreții, te întreții și tu de pe urma ei," spune Gheorghiță Picincu, un alt beneficiar. 

Gabriela Baron, beneficiar : "Mănâncă și de trei, patru ori acum. Dar înainte, când apucau, săracii. Plecau dimineață la școală nu aveau nici pachet. Veneau la două, mâncau și apoi seara. Și de două ori pe zi."

Gabriela Grama, reprezentantul Fundației World Vision Iași: "Vrem ca prin acest proiect să ne asigurăm de faptul că pentru copiii de la sate există o sursă de hrană constantă și sănătoasă."

Numai în primele trei luni ale acestui an, în evidențele medicilor din judeţul Vaslui au intrat 32 de copii cu malnutriție, toți sub un an.

"Ponderea cea mai mare a cazurilor noi luate în evidență se înregistrează în mediul rural. Această situație poate fi asociată cu un nivel de trai mai scăzut, cu alimentație necorespunzătoare cantitativ și calitativ," a explicat Mihaela Topliceanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui.

Potrivit fundaţiei care a făcut donaţiile, aproape două treimi din copiii din mediul rural nu sunt hărniţi corespunzător.

Reporter: Carmen Ciocan
Operator: Mihai Boaru
Editor text/web: Diana Cîrlan