Drapelul Lupilor Negri, decorat de ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa 

Data publicării:
dusa la iasi

Ministrul Apărării Naționale Mircea Dușa a venit la Iași pentru a-i răsplăti pe Lupii Negri reveniți din teatrul de operații din Afganistan. Ceremonia a fost precedată de un moment de reculegere și o slujbă pentru plutonierul Constantin Claudiu Vulpoiu care și-a pierdut viața duminică în provincia Zabul.

Drapelul batalionului 151 Infanterie Războieni a fost decorat pentru rezultatele merituoase pe care militarii ieșeni le-au obținut în misiunile internaționale de menținere a păcii și de combatere a terorismului internațional.

„Ați dovedit profesionalism și v-ați reprezentat cu cinste și onoare țara și Armata Română. De aceea, pentru felul în care v-ați îndeplinit obligațiile și obiectivele din ultima misiune în Afganistan i-am propus președintelui României să vă decoreze drapelul de luptă al unității dumneavoastră,” le-a spus Mircea Dușa, ministrul Apărării Naționale, militarilor. 

Pe parcursul celor 6 luni de misiune in Afganistan, batalionul Lupii Negri a participat la aproape o mie 500 de misiuni de patrulare. Militarii mărturisesc că erau în pericol la tot pasul.

„Tot timpul trebuie să fii cu ochii în patru, să fii atent la tot ce mișcă în jur. Fiecare piatră poate ascunde un dispozitiv, fiecare copil poate să fie un spion. Nimic în lume nu te poate pregăti pentru ce este acolo,” povestește sergent major Andrei Mihalache, comandant de echipaj. 

Ultimul militar pe care Armata Română l-a pierdut în Afganistan a murit într-un atac sinucigaș cu mașină capcană. Ministrul Apărării Naționale a dat asigurări că familia acestuia va fi ajutată

„Toate cheltuielile de înmormântare vor fi suportate de Ministerul Apărării Naționale și sigur că familia va fi despăgubită conform prevederilor legii urmând ca fiul militarului decedat să fie spirjinit în continuare pentru a urma învățământul primar și, dacă soția nu este angajată, vom crea post la Ministerul Apărării Naționale pentru a-i angaja soția,” a spus Mircea Dușa, ministrul Apărării Naționale.

În explozia care l-a ucis pe plutonierul Claudiu Constantin Vulpoiu, alți cinci militari au fost răniți. Toți fac parte din Batalionul 20 Infanterie „Scorpionii negri” din Craiova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri