Sari la conținut

Drumul comorilor bucovinene, Transrarăul ocupă locul trei în România

Transrarăul este cea mai modernă șosea alpină din România și pe locul trei ca frumusețe, dupa Transalpina si Transfăgărașan. Mult mai scurtă decât cele două, șoseaua de doar 28 de kilometri poate fi parcursă la fel de bine pe bicicletă sau chiar pe jos. Noi am început aventura dinspre Pojorâta, în apropiere de Câmpulung Moldovenesc. Și mai impresionante, mai ales pentru amatorii de adrenalină, sunt acele porțiuni de șosea atît de înguste încât de la geamul mașinii privirea cade chiar în prăpastie.

La jumătatea drumui, trecem pe lângă releul de pe Rarăul și ajungem la cabana de la Pietrele Doamnei. Aici puteți încerca un sport extrem care prinde din ce în ce mai bine în România, escalada, cățărările pe versanți abrupți cu echipament special. În zona Rarăului sunt amenajate 130 de trasee de escaladă, uele ditre cele mai spectaculoase din țară.

"Trasee sunt de la cele mai ușoare, unde se pot face inițieri de cățărare de către oricine care are dorința în primul rând de a încerca și cu un minim echipament necesar, până la trasee foarte grele recunoscute și cunoscute de sportivii din țară ca fiind trasee de referință," a explicat Nicu Durnac.

Evident, un astfel de efort trebuie recompensat cu o masă bună. Iar pensiunile și hotelurile din Pojorâta și Câmpulung Moldovensc exact asta vă oferă - rețete tradiționale bucovinești.

"Nu o să vină turiștii să mănânce cotlet cu portocale, vor vrea mâncare de Bucovina, proaspătă, asta e unul din principii, să fie proapsăt și bun. Tochitură bucovineană, ciulama de hribi, borș de hribi, ciorbă cu afumătură, supă de găină de casă cu tăiței de casă, papanași, colțunași cu brânză, dulcețuri din fructe de pădure, siropuri, afinată," spune Oana Sava, administrator pensiune.

Tradiția face aici casă bună cu turismul modern, pentru că numai cine se adaptează reușește să facă față concurenței tot mai mari. Așa că sălile de fitness și de forță, saunele, piscinele se regăsesc deja în multe oferte. Peisajul rămâne însă principalul atu al zonei Transrarău.

Cazarea pornește de la câțiva zeci de lei și poate ajunge la 200- 250 de lei în hotelurile mai luxoase care oferă și masa insclusă în preț. Transrarăul porneşte din Pojorata, judeţul Suceava, sub denumirea de DJ175A până în apropiere de Cabana Rarău, continua spre localitatea Chiril, trecând pe lângă Manastirea Rarău.