Sari la conținut

Efectele secetei încă se resimt. Fântânile care au secat astă vară nu au nici acum apă

Apa a ajuns un lux pentru localnicii din Slobozia, județul Suceava. La fântânile din sat nu mai este apă de astă vară. Localnicii sunt nevoiți să aducă apa de băut de la 4-5 kilometri distanță sau să cumpere apă îmbuteliată.

”Aducem câte un butoi de 60 de kilograme de la izvor de la Fântânele și avem pe o săptămână. Cruțăm apa mai ceva ca pâinea.”

”De la mijlocul verii, înainte de mijlocul verii a scăzut apa definitiv și uitați așa ne chinuim. Cât a fost cald veneam cu animalele de unde veneam de pe câmp și le dădeam la apă aici. Dar la iarnă ce o să facem?” spun oamenii.

Autoritățile spun că seceta prelungită din vara acestui an a făcut ca toata pânza freatică să scadă și mai multe fântâni din comună au secat. Problema ar putea fi parțial rezolvată dacă autoritățile locale ar repune pe vechiul curs un pârâu care trecea prin sat.

”Sunt canale colmatate, sunt podețe colmatate care necesită efort financiar foarte mare și la bugetul pentru anul 2016 ne propunem o sumă care să facem, să rezolvăm această problemă,” a spus Ioan Sofronie, viceprimarul comunei Fântânele.

Conducerea primăriei a estimat lucrările la aproape 500.000 de lei. Acest proiect ar putea rezolva doar problema apei pentru animale și de uz casnic, nu și cea a apei potabile.