Elicopterul SMURD, pus pe drumuri pentru traumatisme minore pentru că spitalele sunt prost dotate

Data publicării:
elicopter smurd-1

Fetiţa a fost victima unui accident rutier, fiind acroșată de un microbuz în timp ce traversa prin loc nepermis. Medicii din Paşcani au diagnosticat-o cu o contuzie la genunchiul drept şi cu un traumatism cranio-cerebral. Rana de la cap a creat confuzie pentru că medicii nu ştiau dacă îi poate pune viaţa în pericol. Pentru că la spitalul din Pașcani nu există computer tomograf, medicii au cerut elicopterul SMURD.

„Spitalul Municipal de Urgenţă Paşcani nu are în structură secţie de neurochirurgie şi nu are în dotare computer tomograf. Din acest motiv, orice traumatism cranio-cerebral care are o anumită gravitate, gravitate care este interpretată de medicii noştri de gardă din Compartimentul Primire Urgenţe şi, obligatoriu, în cazul tuturor copiilor cu traumatism cranio-cerebral, aceştia sunt transferaţi la Iaşi la Spitalul de Neurochirurgie,” explică Diana Acsinte, directorul medical al Spitalului Municipal Paşcani.

„Doar evaluarea secundară, cu explorări de tip computer tomografie, de tip ecografie, analize complexe şi imagistice şi de laborator pot exclude nişte leziuni posibile în cazul oricărui accident rutier,” adaugă Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD Iaşi.

Victima accidentului rutier a fost transportată la Spitalul „Sfânta Maria”. Medicii au constatat că starea fetei era stabilă. Lucian Cernahoschi, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie ''Sfânta Maria'' Iaşi, a declarat: „La sosirea la noi, fetiţa era mai bine, îşi revenise, conştientă, contuzie de genunchi, a fost dirijată spre Neurochirurgie pentru investigaţii suplimentare, am înţeles că şi acolo a evoluat bine.”

Un computer tomograf costă 200 de mii de lei. Spitalul din Pașcani va putea folosi un astfel de echipament de anul viitor.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri