Sari la conținut

Epidemie de viroze în rândul copiilor. Saloanele Clinicii de Pediatrie din Iaşi sunt arhipline

Medicii de la Spitalul de Pediatrie din Iaşi spun că, în ultimele două săptămâni, au avut de tratat foarte mulţi copii cu laringită, bronşită sau otită. Numai la Clinica a V a de Pediatrie au fost internaţi peste 110 pacienţi, cu 30 la sută mai mult decât capacitatea secţiei, astfel că saloanele sunt arhipline.

"Stăm de 11 zile aici și m-am speriat de ce am văzut pe holurile astea, mai ales în timpul zilei," povesteşte Romulică Șutu, părinte.

Alt părinte, Mihaela Azamfirei, spune că "foarte multe cazuri au fost, tot viroze, nu răceli, nu din neglijență, din infecții. Au plecat multe cazuri, au revenit după și acum îi tratează, e o agitație foarte mare, mai ales dimineață la tratament e foarte aglomerat."

Medicii au fost nevoiţi să găsească soluţii ca să interneze toţi pacienţii pe numărul limitat de paturi.

"Pe 75 de paturi am avut între 90 şi 113 pacienţi internaţi. Pacienţii care, spre exemplu, se internau seara şi la care era urgenţă, respectiv starea de febră şi echilibrarea metabolică şi hidratarea s-au rezolvat, copiii au putut merge, cei care sunt în oraşe, pe lângă spital, au fost sfătuiţi să meargă acasă, venind periodic să fie examinaţi de medici," a explicat Marin Burlea, şeful Clincii de Gastroenterologie.

Cele mai multe cazuri înregistrate de medici sunt în rândul sugarilor şi copiilor cu vârste de până la trei ani, care au ajuns la spital cu febră şi cu afecţiuni respiratorii grave. Părinţii sunt sfătuiţi să meargă la medicul de familie încă de când copiii prezintă primele semne de îmbolnăvire.