Episcopul Anton Durcovici va fi beatificat

Data publicării:
beatificare

Anton Durcovici s-a născut în Austria, în 1888 și s-a stabilit la Iași, când avea 6 ani, împreună cu mama sa. A devenit episcop al Diecezei de Iași în 1947, când a fost numit de Papa Pius al XII-lea. În 1949 a fost arestat, iar doi ani mai târziu a murit în închisoare, în urma bătăilor și a înfometării.

Este un erou al poporului nostru, al bisericii noastre, un martir, unul care din iubire faţă de turma sa şi-a dat viața la Sighetu Marmaţiei şi sigur că acest lucru reprezintă un adevărat gest de iubire supremă,” a spus PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei Romano Catolice de Iași.

Procesul de canonizare a început în 1997, iar documentele strânse au fost studiate de mai multe comisii teologice și istorice.

„S-au adunat mărturii, s-au adunat diferite documente, s-au făcut mai multe cercetări, apoi în anul 2010 a început faza romană, aceste documente au fost duse la Roma în analiză, Congregația pentru cauzele sfinților a analizat îndelung aceste documente,” a explicat preotul Adrian Blășuță.

„Cred ca va fi un eveniment foarte important dupa cel al beatificării din 1983 al preafericitului Ieremia Valahul dar care a trăit la 1600, aici este vorba despre un episcop care a slujit înainte și după Al Doilea Război Mondial,” a spus un credincios. 

Ceremonia beatificării ar putea avea loc anul viitor, la Iași.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri