Sari la conținut

Eroare incredibilă la bacalaureat în Vaslui. O teză notată inițial cu 2 a primit 10 după contestații

Diana Stoleriu a venit la Vaslui, în clasa a IV-a, ca să învețe carte. A luptat pentru note mari, cu gândul la ceilalți trei frați mai mici, care locuiesc în continuare în comuna ieşeană Dolhasca, dar mai ales la părinții care au muncit din greu pentru ca ea să aibă alt viitor. Sigură pe ea, fata nici nu a mers să vadă rezultatele la Bacalaureat: "Eram foarte bucuroasă când am ajuns acasă, că am făcut tot, o să iau 10. Am verificat apoi baremul, greşisem, 9,70, tot e bine."

Diana a așteptat telefonul unei colege. Și atunci a venit lovitura. Lângă 8,8 la română și 9,9 la matematică a apărut un 2 la anatomie. "Am crezut că e o glumă la început şi nu am luat în seamă. Apoi am mers la şcoală şi chiar era nota 2 acolo," povesteşte adolescenta. 

Cel mai greu i-a fost să-și sune părinții, să le dea vestea proastă: "Tata era foarte dezamăgit de mine când i-am spus (oftează), în fine, a trecut..." "A plâns, o luam în braţe... Cum a fost ea corectă şi a învăţat şi a făcut totul, totul a fost de la dânsa, nu am avut treabă cu meditaţii, cu nimic," spune Marinela Sofronie, mătuşa Dianei.

După recorectare, teza Dianei a fost notată cu 9,35. Fata nu a renunţat la contestaţie şi surpriză - a obţinut 10 curat! 

La mijloc a fost o greșeală a profesorilor care au transcris notele

Chinul acestei eleve a fost provocat de două profesoare din Vaslui care nu au fost atente când au transcris notele. "O notă inversată între doi copii - nota 2 și respectiv 9,35," a explicat Cătălin Ignat, directorul Liceului "Mihail Kogălniceanu" Vaslui. 

"Sancţiunea pentru cei doi profesori, ţinând cont de metodologie, timp de 3 ani nu vor mai putea evalua la examenele naţionale," a declarat Doru Balan, inspector general adjunct la IŞJ Vaslui.  

Nota de 10 la anatomie o va ajuta pe Diana să-şi îndeplinească visul de a deveni studenta Facultăţii de Automatică şi Calculatoare la Iaşi.