Eveniment inedit în cadrul FILIT: expoziție de carte medicală la Muzeul Unirii 

Data publicării:
carte medicala 1

Scopul expoziţiei de carte medicală a fost acela de a face cunoscută literatura de specialitate semnată de profesorii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iași. Zeci de volume de medicină generală, stomatologie sau ginecologie stau acum la loc de cinste în vitrinele din sala mare a Muzeului Unirii. Faptul că pot fi văzute de publicul larg şi nu numai de studenţii sau rezidenţii direct interesaţi de respectivele volume împiedică plagiatul, a spus Adrian Streinu Cercel, managerului Institutului Național de Boli Infecțioase:

„Accentul a început să pice pe chestia asta care se zice acum cu plagiatul care a devenit sport naţional. Odată ce un material a fost pus public, el nu mai poate fi obiectul unui plagiat. El poate fi luat şi spus al cui este şi cu asta basta.”

„Vrem să aducem cel care se întreabă în legătură cu anumite probleme medicale mai aproape de fila scrisă şi de condeiul celor care s-au străduit în cadrul Iaşului, toţi fiind cadre didactice la Universitatea de Medicină şI Farmacie din Iaşi,” a precizat Carmen Dorobăţ, manager al Spitalului de Boli Infecţioase cu privire la scopul expoziției.

Expoziția oferă posibilitatea de a privi medicii și dintr-o altă perspectivă, a punctat Carmen Manciuc, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase : „Noi medicii ne considerăm nişte intelectuali care avem şi alte valenţe şi mă gândesc că suntem acum iată în centrul acestei evervescenţe spirituale care a cuprins Iaşiul şi acesta să fie primul pas spre cartea noastră tehnică, cartea noastră medicală.”

Organizarea acestei manifestări în cadrul Festivalului de Literatură a creat posibilităţi de colaborare între autorii cărţilor medicale şi traducători: „Dat fiind Festivalul de Literatură şi Traducere e cu atât mai potrivit pentru că şi literatura de specialitate sau mai ales literartura de specialitate are nevoie de traducători. Pentru că sunt convins că sunt lucruri extrem de valoroase în lucrările publicate sau în articolele ştiinţifice pe care autorii lucrărilor le-au scris care au nevoie de a fi traduse profesionist pentru revistele internaţionale de literatură,” a explicat Dan Lungu, organizator FILIT.

Nici locaţia în care a fost organizată expoziţia, Muzeul Unirii, nu este una întâmplătoare, a spus chiar Aurica Ichim, directorul instituției: „Aici este reşedinţa domnitorului Al. I. Cuza, iar printre reforme cea mai importantă a fost aceea de a fi învăţământul gratuit şi obligatoriu de patru ani. Deci cartea este acolo unde trebuie, la rădăcini am putea noi spune. Şi cum o minte sănătoasă trebuie să fie într-un corp sănătos este expusă în această mini expoziţie cartea care are ca autori medici.”

Organizatorii expoziţiei au promis că anul viitor, la cea de-a doua ediţie a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere, vor pregăti un eveniment similar la care vor fi invitaţi şi traducători.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri