Experimente inedite făcute de jurnaliști în avanpremiera la „Noaptea cercetătorilor”

Data publicării:
cercetatori 1

Corpul uman este un bun conductor de energie. De asta s-au convins jurnaliştii care au luat parte la câteva experimente organizate la Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi înainte de „Noaptea cercetătorilor”.

Ce se întâmplă cu viaţa la minus 200 de grade Celsius? Este experimentul pe bază de azot lichid care va face cu siguranţă deliciul copiilor la „Noaptea cercetătorilor”, spun organizatorii. Dacă introducem florile în vasul cu azot lichid, acestea îngheaţă şi se pot sparge.

Experimentele realizate în aer liber vor fi însă mult mai spectaculoase, promit organizatorii. Participanții vor putea produce singuri fulgere, să genereze energie prin dans, sau să facă fotografii în infraroşu.

„Proiectul se adresează în special tinerilor, dar nu numai. Aşteptăm acolo şi părinţi, bunici, prieteni, familie, astfel încât să înţelegem cu toţii ştiinţa, cercetarea ştiinţifică şi rolul acesteia în societate,” a spus Ionuţ Topală, coordonator al evenimentul.

Peste 30 de studenţi voluntari de la Facultatea de Fizică din Iaşi s-au implicat în acest proiect. Motivul? „Ca să pot ajuta copiii să înţeleagă, să îi atrag la aceste experimente, poate mai târziu să vină să înveţe şi ei la fizică, să studieze fenomenele. De exemplu, fulgerele, laserele, să se joace într-un fel cu azotul lichid,” a explicat Marius Andrieş, student al Facultăţii de Fizică Iaşi. 

Pentru proiect s-au cheltuit peste 35 de mii de euro, bani europeni. Noaptea cercetătorilor se organizează în fiecare an, în peste 300 de oraşe din Europa. Anul acesta, în ţara noastră, va avea loc în Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Cluj, în centrele oraşelor şi în campusurile universitare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri