Experimentul ilegal din spital nu este primul de acest tip. Medicul a mai realizat un studiu, pe 59 de pacienţi, în urmă cu un an

Data publicării:
STUDII PE PACIENTI

O serie de declaraţii contradictorii între Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România şi repezentanţii Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi au mai scos la iveală un studiu realizat de medicul acuzat că făcea experimente ilegale pe pacienţi. Şi acesta este tot fără acceptul Comisiei de Etică a spitalului. Totul a fost descoperit după ce preşedintele Colegiului Medicilor a venit în apărarea doctorului incriminat şi a spus că spitalul ştia de experimentul cu lichid cefalorahidian pe care acesta îl realiza.

”Din primele documente pe care le-am primit există un studiu care se desfăşoară cu aprobarea direcţiei spitalului,” a spus Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Reprezentanţii spitalului neagă că ar fi avut cunoştinţă despre această cercetare.

Marius Dabija, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie Iaşi: ”Nu există niciun studiu de care noi să avem ştiinţă la vremea asta cu avizul comisiei de etică.”

Declarații schimbate după 5 minute 

La nici cinci minute după această declaraţie, medicul este chemat în biroul managerului spitalului şi revine cu o descoperire: doctorul incriminat a mai făcut un studiu în perioada 2011-2013 tot fără aprobare. Acesta ar fi făcut o cercetare despre leziunile traumatice acute ale măduvei spinării în care au fost incluşi 59 de pacienţi. Reprezentanţii spitalului spun că şi acest studiu ar fi tot ilegal.

Marius Dabija, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Neurochirugie Iaşi: ”Nici atunci nu exista avizul Comisiei de Etică a spitalului sau consimţăminte informate de studiu de care noi să avem cunoştinţă. - Deci ar fi al doilea experiment fără aprobare, da? - Aşa pare.”

De cealaltă parte, conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie, coordonatorul acestui studiu, spune că cercetarea nu ar fi avut nevoie de o aprobare din partea Comisiei de Etică a spitalului: ”Are avizul etic care poate să-l dea fie Comisia de etică a cercetării a unei universităţi, fie comisia de etică a Ministerului Sănătăţii, fie comisia de etică a Colegiului Medicilor şi nu are competenţă comisia de etică a spitalului.”

Ministerul Sănătății susține că nu finanțează astfel de studii clinice. Mai mult, niciuna dintre instituțiile Guvernului nu poate finanța vreun studiu privind traumatismele vertebro-medulare.

Pacienții sunt îngroziți de experimentul ilegal derulat în spital

Scandalul creat la Spitalul de Neurochirugie a stârnit nemulţumiri şi îndoieli şi în rândul bolnavilor:

”Sistemul medical românesc nu are nici un control, asta e părerea mea.”

”Mi se pare ceva ieşit din comun să faci aşa ceva fără acordul, în primul rând nu a pacientului dar a rudelor.”

”Un criminal, pe scurt, un criminal, fără să ştie omul, fără nimic, tu îl omori cu zile, o să se vadă în curând, a vrut să facă cum a văzut în filme.”

Medicul este deocamdată cercetat doar în experimentul în cadrul căruia au fost descoperite 89 de eprubete cu lichid cefalorahidian recoltate de la opt pacienţi. Jumătate dintre ei au murit. Dacă anchetatorii vor demonstra că există o legătură între puncţiile realizate de medic şi moartea pacienţilor, acesta poate fi acuzat de ucidere din culpă şi riscă până la 10 ani de închisoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri