Sari la conținut

Exponatul lunii august la Complexul Muzeal Naţional "Moldova"

Crucea, cu patru braţe, este realizată din email roşu cu marginile din aur. Pe avers este plasat un vultur bicefal cu aripile întinse, care are pe fiecare cap câte o coroană şi ţine, în ciocuri, un lanţ de aur ale cărui capete sunt reprezentate de două palme strânse. Pe lanţ, în partea de jos, se află inscripţia VIRIBUS UNITIS, („CU FORŢELE UNITE”, deviza împăratului Franz Joseph).

Lanțul înconjoară un medalion rotund, alb, din email, având un contur din aur, situat pe pieptul acvilei. În centrul medalionului se află iniţialele împăratului („FJ”). Pe revers, în centru, este plasat un medalion rotund, alb, încadrat de un contur din aur care are marcat (prin cifre) anul 1849. Deasupra crucii se află o coroană de aur decorată cu mici pietre semipreţioase verzi, albe şi roşii, dar şi cu motive florale.

Placa are formă de stea cu opt ramuri având aplicat, între braţele crucii, acelaşi vultur bicefal. Coroana, de dimensiuni mai mici, este legată de cruce printr-o panglică de aur cu capetele bifurcate. Cutia în care se păstrează Ordinul „Franz Joseph” este realizată din carton îmbrăcat în piele fină, de culoare neagră. Este căptuşită în interior cu mătase şi pluş, ambele de culoare albă. Pe mătasea de pe capac este inscripţionat numele fabricantului, adresa şi stema.

Decoraţia este însoţită şi de brevetul original, ambele fiind expuse, în holul de primire al muzeului „Poni-Cernătescu”, până la sfârşitul lunii august.