Facilităţi pentru donatori. Parlamentarii ieșeni vor modificarea legislaţiei

Data publicării:
donare de sange

Parlamentarii de Iași vor să propună în noua sesiune a legislativului ca valoarea bonurilor de masă pentru donatorii de sânge să crească de la 70 la 100 de lei. Aleșii doresc să le ofere voluntarilor și decontarea cheltuielilor de transport. În plus, parlamentarii consideră că este necesară și schimbarea programului de lucru al Centrului de Transfuzii. "O soluţie pentru a creşte numărul donatorilor ar fi să facem un program de recoltare a sângelui şi sâmbătă şi duminică. Aceast lucru nu se poate în acest moment pentru că nu există personal suficient, pentru că personalul nu este plătit corespunzător, pentru că personalul care lucrează în centrele de transfuzii nu are sporuri suficiente," a spus Camelia Băgdănici, deputat.

"Am căutat tot felul de facilităţi şi le-am propus prin proiecte legislative de ordin medical pentru cei care donează sânge. Să aibă accesibilitate la mai multe servicii medicale şi să beneficieze de anumite condiţii să spunem de confort atunci când ajung în spital," consideră Tudor Ciuhodaru, deputat.

În prezent la Centrul de Transfuzii din Iași lucrează 6 medici și 19 asistenţi. Şi asta în condiţiile în care organigrama prevede 17 posturi pentru angajati cu studii superioare şi 66 de posturi pentru cadrele medii. "Facem eforturi. Ne descurcăm, întotdeauna am spus că numai persoanele care au suflet pot să doneze în zilele noastre în Centru de Transfuzii, pot să lucreze într-un centgru de transfuzii având ân vedere volumul mare de muncă şi nu în ultimul rând responsabilităţile pe care le are," a explicat Lavinia Scripcaru, directorul Centrului de Transfuzii Iaşi.

În medie în fiecare zi la Centrul de Transfuzii donează sânge aproape o sută de persoane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri