Sari la conținut

Fiica unui primar din Iaşi, cercetată pentru dare de mită. Tânăra se află pe lista procurorilor DNA în dosarul de la UMF Iaşi

Primarul comunei Trifești din județul Iași a aflat marţi dimineață că fiica sa, studentă la Universitatea de Medicină din Iași, ar putea fi exmatriculată. Și asta pentru că tânăra, alături de alți colegi, se află pe lista procurorilor DNA în dosarul de luare de mită în care sunt cercetaţi trei profesori de la UMF Iași. Alexandru Ivănucă, primarul din comuna Trifești susţine că fiica sa, studentă în anul trei la stomatologie, nu a spus nimic despre faptul că ar trebui să dea bani la profesori:

"Cred că problema cea mai gravă este problema profesorilor și nu a studenților, bănuiesc că studenții au fost constrânși, iar dacă s-a întâmplat asta este o chestiune gravă, dar nu cred că studenții au vrut să mituiască profesorii, ci cred că profesorii au vrut să constrângă elevii să obțină prin asta foloase necuvenite."

Procurorii DNA au identificat ușor studenții care ar fi dat mită pentru a promova examenul de anestezie generală. Este vorba despre cei 20 de tineri ale căror carnete de student au fost găsite în biroul medicului Carmen Dorobăț. Anchetatorii spun că pe lângă aceștia, alți zece studenți urmau să dea câte o sută de euro pentru promovarea examenelor. Aflat la Iași, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a comentat situația de la Universitatea de Medicină și Farmacie:

"Cine greșește, trebuie să plătească. Afectează imaginea întregii bresle și a sistemului în ansamblu, dar dincolo de aceste lucruri aș vrea să, și mai ales pentru că ne aflăm într-un centru universitar de renume al medicinii românești, aș vrea să nu anatemizați tot sistemul."

Profesorii care au fost arestați au fost înlocuiți la catedră. Nici studenții nu vor scăpa nepedepsiți. Cei care au dat mită, riscă să fie exmatriculați.

"Studenţii care la medicină încearcă să cumpere un examen fără să înveţe riscă exmatricularea 00.17.44.00 pentru că medicina este o profesie care cere cunoştinţe solide," a explicat Vasile Astărăstoae, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Iași.

"Poate era o regulă, nu știu, că cine nu învață, sau că poți să înveți cât de mult, că nu treci, dacă nu dai bani, nu treci , bănuiesc că asta era regula acolo. Mi-am făcut cruce și am zis că așa ceva nu este posibil, cum să excludă studenții, pentru ce motiv, să excludă profesorii, nu știu dacă studenții au creat regula asta," a mai spus primarul comunei Trifești.

În prezent, profesorii de la UMF Iași care au luat mită se află în arestul Inspectoratului Poliției Județului Iași pentru o perioadă de 30 de zile.