Filiala din Iași a Institutului Cantacuzino îşi închide porţile de pe 18 octombrie

Data publicării:
institutul cantacuzino

Filiala din Iași a Institutului Cantacuzino îşi va închide porţile de pe 18 octombrie, la trei ani după ce Agenţia Naţională a Medicamentelor i-a ridicat autorizaţia pe motiv că ar avea nevoie de retehnologizare. Va fi sistată astfel definitiv producția unor vaccinuri unice pe piața românească precum cel împotriva tetanosului, sau a serurilor folosite pentru creşterea imunităţii şi în tratarea afecţiunilor respiratorii.

Prezent la Iași, ministrul Sănătății Eugen Nicolăescu a ținut să dea asigurări că pacienții care au nevoie de aceste vaccinuri nu vor avea de suferit: „De anul viitor, în funcţie de banii pe care-i vom avea, că e nevoie de investiţii foarte mari, vom încerca să facem ceea ce făcea sucursala de la Iaşi să facem la Bucureşti, la Institutul Cantacuzino Bucureşti.”

Scenariul prezentat de ministrul Sănătății este pus la îndoială de reprezentanţii Institutului Cantacuzino din Iaşi. Foștii angajați susțin că o astfel de soluție nu va putea fi pusă în practică și că se va ajunge în situația ca vaccinurile şi serurile care erau produse la Iași să fie importate la un preţ de 20 de ori mai mare.

„Nu cred că se poate face producţie făcând naveta de la Iaşi la Bucureşti întrucât produsele care s-au făcut la Iaşi, deci resursa umană este la Iaşi şi nu cred că oamenii plecaţi în şomaj sau îşi găsesc un alt loc de muncă se va mai putea întoarce din nou la Cantacuzino pentru a face aceste produse,” a spus Rodica Hlihor, reprezentant al Sindicatului TESA Bucureşti.

Până pe 31 octombrie, bunurile, clădirile şi patrimoniul filialei din Iaşi trebuie inventariate, iar pe clădire se va pune lacătul.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri