FILIT va fi înlocuit. În acest an, va avea loc o altă manifestare culturală

Data publicării:
OMULETUL FILIT

Festivalul Internațional de Literatură de la Iași era programat la sfârșitul lunii septembrie. Anul trecut, Herta Mulller a fost invitatul principal. Pentru acest an deja își confirmaseră prezenta 100 de invitați.

"Eram în discuţii avansate cu un premiant Nobel de la care urma să primim, foarte curând, confirmarea. E vorba despre Dario Fo. Aveam confirmarea de la Konrad Gyorgy, un nume extrem de important în literatura şi în zona intelectualităţii europene," a explicat Lucian Dan Teodorovici, scriitor şi organizator.

"Ca formă de protest, am hotărât împreună să suspendăm în acest an FILIT - ul, pentru faptul că, sunt presiuni foarte mari de confiscare politică a lui şi de transformare a lui într-un instrument politic," a spus Dan Lungu, organizator FILIT.

Asta după ce consilierii județeni ai PSD au acuzat recent organizatorii de lipsă de transparență în cheltuirea banilor, pentru ediția de anul trecut și au sugerat o complicitate cu PNL.

Liviu Brătescu, consilier judeţean, PNL: "Pasiunea aceasta politică pusă de colegii noştri de la PSD a făcut ca, practic, să asistăm la o denigrare, să spunem aşa, a modului în care a fost gestionată activitatea echipei manageriale de la FILIT."

Dar raportul financiar al Festivalului, eveniment pentru care Consiliul Județean a alocat o jumătate de milion de euro, a fost publicat pe site-ul festivalului în octombrie 2014. Puși în situația de a deveni responsabili pentru anularea unui eveniment de anvergură, liderii PSD Iași încearcă acum să mai nuanțeze acuzațiile aduse.

Mihai Chirica, primar interimar şi vicepreşedinte PSD Iaşi: "Din punctul de vedere al meu personal, ca şi primar interimar, din punct de vedere a organizaţiei municipale, pe care o respect, Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere trebuie să continue şi are toată susţinerea noastră."

Festivalul Internațional de literatură de la Iași a avut până acum două ediții. Numai anul trecut 30.000 de persoane au participat la activitățile din cadrul evenimentului. În locul FILIT se caută acum alte soluţii. Autorităţile locale dau asigurări că la sfârşitul lunii septembrie se va organiza o manifestare culturală în locul celebrului festival de literatură.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri