Sari la conținut

Fonduri europene risipite. Opt infochioşcuri în valoare de 200.000 de euro stau nefolosite de 3 ani

În 2010, la fiecare dintre cele 8 centre de cartier din Iaşi a fost montat câte un infochioşc, de unde ieşenii puteau afla informaţii despre hotărârile de consiliu local, locuri de muncă disponibile sau răspunsuri la petiții. Infochioşcurile au funcţionat însă mai puţin de doi ani, iar din 2012 au fost lăsate în paragină.

"E și vandalizat și nefolosibil. - Știți la ce e bun? - E probabil un telefon, nu? - Nu știu ce este."

"Pentru ce e? - Nu știți? - Nu. - Nu l-ați folosit niciodată?  - Nu!"

"Nici nu înțelegi pentru ce e. - Nu a fost funcțional niciodată? - Nu, nu am văzut să fie funcțional, dar de mult timp stă aici, sunt mulți ani probabil."

Aparatele au fost vandalizate - ecranele sunt zgâriate sau sparte, iar receptoarele prin care ieşenii ar trebui să comunice cu reprezentanții Primăriei au fost rupte.

"Eu nu folosesc așa ceva, dar e dezastru peste toate."

"Cum să arate, arată oribil, asta e, noi ce să zicem. - De ce să-l distrugă, oare? - De ce, pentru că stau aici în parc, stau, beau, fumează:"

" - De ce credeți că l-au distrus? - Pentru că civilizația încă lasă de dorit."

Deşi situaţia există de trei ani, reprezentanţii primăriei au găsit abia anul acesta bani în buget pentru upgradarea softului informatic, însă, acum infochioșcurile trebuie mai întâi reparate.

Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași: "noi gândim să îi facem un update de software și de hardware și să-l includem într-un proiect informatic menit să continue principiile proiectului european. Pentru că ele au fost vandalizate, noi am luat legătura cu poliția locală."

"Polițiștii locali au în vedere identificarea persoanelor care distrug bunurile situate pe domeniul public. În acest sens, persoanele depistate sunt conduse la poliția municipiului Iași pentru continuarea verificărilor și dispunerea măsurilor legale," a spus Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Iaşi.

Infochioșcurile au costat 200 de mii de euro și au fost achiziționate cu fonduri europene, printr-un program menit să îmbunătățească șansele de angajare ale cetățenilor.