Sari la conținut

Fostul prefect al Iaşiului, Radu Prisăcaru, condamnat la 4 ani de închisoare. Prisăcaru s-a predat la IPJ Iaşi

Radu Prisăcaru a fost arestat pe 31 august 2006, sub acuzaţiile de luare de mită şi complicitate la luare de mita. El a fost eliberat din arest după o lună şi cercetat în stare de libertate. Acesta a fost denunţat pe 18 august, de către Dorin Forna, soţul Norinei Forna, decanul Facultăţii de Stomatologie din cadrul UMF Iaşi. Potrivit anchetatorilor, prefectul Iaşiului i-a cerut Norinei Forna o suprafaţă de trei hectare pentru a facilita retrocedarea unui teren de 16,4 hectare. 

Dorin Forna a înregistrat cu echipamente speciale discuţiile pe care le-a avut cu Radu Prisăcaru.

Radu Prisăcaru a fost condamnat în 2011 la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mita.

În 2007, Radu Prisăcaru declara că i s-a propus să colaboreze cu DNA pentru a scăpa de pedeapsă şi că denunţătorul său, Dorin Forna, a făcut o înţelegere cu DNA pentru a scăpa de dosare. Dorin Forna era cercetat de procurorii anticorupţie pentru licitaţii frauduloase, pe vremea când era administrator la UMF.

Citiţi aici MINUTA de pe site-ul ICCJ

Procurorii anticorupţie au emis un comunicat, la vremea respectivă, în care au explicat motivele care au stat la baza reţinerii prefectului Radu Prisăcaru. "Din probele administrate de procurori a reieşit că, în calitate de prefect al judeţului Iaşi, învinuitul Radu Vasile Prisăcaru, împreună cu învinuitul Ioniţă Flavius Leonard, au condiţionat eliberarea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 16 ha, de primirea din partea viitorului proprietar - persoana denunţătoare, a unei suprafeţe de teren de 3 hectare din cele 16. Negocierile în acest sens au fost purtate cu ajutorul învinuitului Baltag Toni Cristian. Terenul este situat în zona municipiului Iaşi, iar cele 3 hectare pretinse de Prisăcaru Vasile Radu şi Ioniţă Flavius au o valoare de piaţă estimată la aproximativ 600.000 euro“, se spunea în comunicatul DNA. Procurorii au mai precizat că primirea suprafeţei de teren solicitate s-a facut prin intermediul învinuitului Cristian Maftei, persoana desemnată de prefect, sub forma încheierii cu persoana denunţătoare a unui ante-contract de vânzare-cumpărare, prin care aceasta din urmă se obliga să vândă contra unei sume modice, suprafaţa de 3 ha, după ce obţinea titlul de proprietate.

De asemenea, procurorii susţin că ante-contractul a fost încheiat chiar în biroul notarial al soţiei învinuitului Cristian Maftei, notara Ioana Beldeanu.

Cristian Maftei şi Ioana Beldeau au fost cununaţi de Crin Antonescu, dar au divorţat.