Sari la conținut

Gravidele, sfătuite să aleagă cu grijă maternitatea unde nasc prin cezariană. O a treia intervenţie de acest tip poate fi fatală

Medicii de la Maternitatea "Cuza Vodă" din Iaşi s-au confruntat recent cu un caz în care tânăra mamă născuse deja de două ori prin cezariană. Şi în timpul celei de-a treia sarcini, femeia de 20 de ani a mers constant la medic. Iar săptămâna trecută s-a internat în maternitatea din Bârlad. După zece zile, când starea ei s-a agravat, medicii au decis să o transfere la maternitatea Cuza Vodă din Iași. A născut un băiețel de 1,8 kilograme, iar acum starea ei este stabilă.

Cadrele medicale spun că se confruntă săptămânal cu cel puțin un astfel de caz. Din acest motiv, cer înființarea unui protocol care să prevadă ca gravidele aflate la a treia cezariană să nască la o maternitate de grad 3, mai exact, cu cel mai înalt grad de competență.

"Cazurile cu cea de-a treia cezariană să fie trimise din timp ca să poată fi rezolvată la maternitatea cuza vodă pentru că sunt niște complicații majore și este foarte important ca toate aceste paciente să înțeleagă că ele trebuie să nască în niște maternități de gradul trei," a explicat Mircea Onofriescu, managerul Maternității "Cuza Vodă" din Iaşi.

Medicii de la Maternitatea "Cuza Vodă" spun că mai bine de jumătate dintre gravidele internate aici aleg să nască prin cezariană. În ţările din vestul Europei, însă, doar 20 la sută dintre femeile însărcinate nasc cu ajutorul intervenției chirurgicale.