Sari la conținut

Groapă ilegală de gunoi în Suceava - localnicii aruncă deşeurile cât mai aproape de casă

În comuna suceveană Şcheia localnicii şi-au improvizat o groapă de gunoi, pe marginea rîului Suceava. Este mult mai aproape decât groapa ecologică la care ar trebui să-şi ducă deşeurile.

Oamenii vin până la marginea localităţii cu maşinile sau căruţele şi lasă în urmă deşeuri menajere, gunoi de la animale sau resturi de materiale de construcţii. Pe unul dintre ei l-am surprins chiar când a adus cu o autotutilitară gunoi pe rampa ilegală. Ne-am apropiat să-l întrebăm de ce nu duce gunoiul în locurile special amenajate, dar a plecat în viteză.

În apropierea terenului plin de gunoaie, trece râului Suceava, iar atunci când bate vântul pungile de plastic şi peturile sunt împrăştiate pe cursul apei.

„Acolo gunoiul se aduce de ani de zile, nu e de ieri, de astăzi această problemă. Problema e de 15 ani de zile. Am avut barieră acolo, ne-a smuls-o, am săpat şant şi a astupat şanţul şi a dus tot gunoi acolo,” explică Ilie Cojoc, viceprimarul comunei Şcheia.

Primăria Şcheia a primit deja o amendă de 15.000 de lei de la Garda de Mediu pentru groapa de gunoi ilegală. Viceprimarul promite să o închidă şi să ecologizeze zona până la sfârşitul lunii.

„Este foarte deranjant pentru că vine miros, este un focar mare de infecţie, avem copii,” spune un localnic.

Până la ecologizare însă, autorităţile îl caută pe proprietarul terenului, fără acordul căruia nu pot face nimic.