IAȘI. 100 de femei vor beneficia de protezare mamară pe banii statului

Data publicării:
MEDICI IN OPERATIE

Banii necesari pentru achiziţionarea protezelor mamare pentru cele o sută de paciente au fost viraţi deja Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iaşi. Jumătate dintre cazuri vor fi rezolvate de medicii de la Chirurgie Plastică și Reparatorie de la Spitalul "Sf. Spiridon", iar celelalte 50 de femei vor fi operate la Institutul Regional de Oncologie. Cele doua spitale în care se vor face intervențiile urmează să organizeze licitaţii pentru achiziţionarea protezelor. Atât proteza care costă aproximativ 500 de euro, cât și intervenția sunt asigurate de către Ministerul Sănătății.

În evidența Institutului Regional de Oncologie din Iași sunt peste 2.100 de paciente cu cancer la sân. Anul trecut, 170 de femei au suferit mastectomie, iar de la începutul acestui an s-au înregistrat alte 50 de cazuri.

Iuliana are 35 de ani şi în urmă cu două săptămâni i-a fost extirpat un sân. La un control de rutină a aflat că are cancer mamar şi că singura soluţie este mastectomia. Vestea i-a provocat un şoc. „Când aveai ambii sâni te simţeai o persoană normală, iar după parcă nu mai eşti tu, parcă este altcineva în persoana ta,” povesteşte femeia.

Șansa la o viață cât de cât normală ar fi protezarea, dar femeia nu-și permite costurile. Doar proteza costă 500 de euro. Iuliana ar putea fi una dintre cele 100 de femei care vor fi ajutate cu fonduri de la Ministerul Sănătății. „S-ar simţi împlinite din nou ca femeie alături de soţ, de copii, ar avea un alt optimism, o altă vedere asupra vieţii, asupra ideii în sine că sunt mai bine, sunt sănătoasă, şi de ce nu că sunt un om normal din nou,” consideră pacienta.

Pentru a beneficia de protezare, femeile trebuie să prezinte recomandarea scrisă din partea medicului oncolog şi biletul de trimitere de la medicul de familie. „Este o intervenţie destul de delicată, nu este o intervenţie uşoară, dar nici grea nu este. Refacerea durează între două săptămâni şi trei luni, în funcţie de amploarea intervenţiei chirurgicale. Important este că nu este o singură intervenţie de reconstrucţie, sunt intervenţii adaptate de la pacient la pacient,” a explicat Dragoş Pieptu, medic chirurg plastician.

Banii necesari pentru cele o sută de intervenții chirurgicale au ajuns deja la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Urmează ca spitalele să facă licitaţii pentru aprovizionarea cu proteze. Robert Dâncă, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi, a declarat: „finanţarea acordată de Casa Naţională până în prezent este de 145.000 lei. Finanţată este Clinica de Chiururgie Plastică din cadrul Spitalului Sfântul Spiridon urmând ca de luna viitoare să fie finanţat şi Institutul Regional de Oncologie cu aproximativ o medie de 9 intervenţii pe lună, dar dacă va fi nevoie de o suplimentare de buget, Casa naţională ne-a menţionat foarte clar că va suplimenta bugetul.”

În evidenţa Institutului Regional de Oncologie din Iaşi sunt 2.400 de femei cu cancer la sân. Anul trecut, 170 de bolnave au suferit mastectomie, iar de la începutul acestui an s-au înregistrat alte 50 de cazuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri