Sari la conținut

IAŞI. Aglomeraţie la distribuirea şi activarea cardurilor de sănătate

Încă de la primele ore ale dimineţii, peste o sută de persoane au făcut rând la Casa de Asigurări de Sănătate din Iaşi pentru a primi cardurile care trebuie prezentate la medicul de familie. Într-o oră au fost înregistrate aproape 40 de solicitări. Oamenii sunt nemulţumiţi că trebuie să aştepte la cozi interminabile.

"Am venit aici, m-a programat o dată şi acum a doua oară. Nici nu mai spun că îmi este şi rău. Cred că am stat vreo patru ore," spune o pacientă. 

"Nu a venit acasă, nici bileţel în cutia de poştă şi medicul mi-l cere," se plânge un alt pacient.

În medie, pe zi, sunt eliberate 300 de carduri la sediul Casei de Asigurări de Sănătate.

"Într-un total de aproximativ 56 de mii de carduri care au fost returnate Casei de Asigurări de Sănătate dintr-un total de 460 de mii de carduri alocate judeţului Iaşi. Până în prezent au fost depuse aproximativ 4.509 cereri de ridicare a cardului de sănătate, din care 2500 au fost efectiv ridicate de către de asiguraţi," a declarat Robert Dâncă, directorul CAS Iaşi.

Dintre cei care au primit cardurile de sănătate, mulţi fac deja rând la medicii de familie. Doctorii recunosc că este un efort suplimentar şi speră ca odată cu finalizarea activării tuturor cardurilor, sistemul să fie actualizat şi să funcţioneze mai bine.

"Este mai mult timp. Este încă o acţiune, o activitate pe care trebuie să o realizăm şi chiar dacă, hai să spunem, durează un minut, două minute. Tot, la numărul de consultaţii dintr-o zi se însumează o perioadă de timp destul de consistentă," a spus Răzvan Miftode, medic de familie.

Pentru ca ieşenii să nu stea prea mult la rând, conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Publică a prelungit, începând cu 15 ianuarie, programul de eliberare a cardurilor până la ora 16, de luni până joi. De asemenea, instituţia a creat şi o platformă online unde poate fi solicitată eliberarea cardului de sănătate.