IAŞI. Ajutor refuzat din lipsă de informare. Programul gratuit de reconstrucţie mamară este evitat de femei

Data publicării:
SILICON CANCER SAN

Institutul Regional de Oncologie din Iaşi a primit 95 de mii de lei pentru programul de protezare mamară gratuită, echivalentul a 9 astfel de intervenţii pe lună. În realitate, în cele trei luni de funcţionare, doar 7 femei au apelat la reconstrucţie mamară după ce le-a fost extirpat sânul.

Codrin Dobreanu, medic plastician: “Din păcate, suntem cu mult sub orice ţară europeană, cam de 15-16 ori mai puţin decât o ţară europeană. Majoritatea cancerelor în stadii T3-T4, reconstrucţii primare se fac foarte puţine.”

Ruxandra Obreja, în vârsta de 60 de ani, a fost diagnosticată cu cancer la sân în luna decembrie şi a suferit mastectomie. Femeia spune că se gândeşte serios să facă reconstrucţie mamară, lucru pe care îl recomandă şi celorlalte femei în situaţia ei. Şi asta mai ales că nu le costă nimic. Atât proteza, care costă aproximativ 500 de euro, cât și intervenția sunt asigurate de Ministerul Sănătății.

“O să stau de vorbă şi cu un psiholog şi ce îmi recomandă o să fac. E o operaţie cred că simplă, acum ştiinţa a avansat. Pentru cei tineri, sunt persoane şi mai tinere care au 30 şi ceva de ani, 20 şi ceva de ani, pentru ele chiar trebuie recomandat să facă aşa ceva,” consideră pacienta.

Ca să le sporească încrederea, conducerea Institutului Regional de Oncologie din Iaşi a încheiat un parteneriat cu chirurgi din străinătate, care vor veni la Iaşi să facă, tot gratuit, reconstrucţii mamare.

Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iaşi: “în luna aprilie va opera la noi o echipă de medici din Statele Unite, noi vom căpăta competenţe noi, iar pacientele vor beneficia de cele mai înalte servicii chirurgicale.”

Tot chirurgii din străinătate vor face intervenţii de chirurgie cranio-facială copiilor care suferă de malformaţiile congenitale cunoscute popular sub numele de „buză de iepure" sau „gură de lup".

Codrin Dobreanu, medic plastician: “datorită educaţiei precare părinţii nu-şi duc copiii să fie operaţi sau refuză operaţia şi ajungi să vezi cazuri care în Europa civilizată nu le vezi, că sunt sechele de spicătură care în lumea civilizată sunt operate la o lună, aici vine copil de 9 ani sau de 10 ani care nu poate vorbi corect, nu se alimentează corect, este exclus de cei de vârsta lui la şcoală pentru că arată altfel.”

Astfel de intervenţii costă peste 200 de mii de euro. La Iaşi, vor fi realizate gratuit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri