Sari la conținut

IAŞI. Anchetă la Pediatrie. Părinţii au fost anunţati de moartea copilului lor după 5 zile

Băiatul a venit pe lume pe 23 iunie la Maternitatea din Vaslui. Părea condamnat din start - avea probleme grave la inimă şi avea sindrom Down. Medicii l-au transferat la maternitatea Cuza Vodă din Iaşi, unde a stat 18 zile internat. După ce a luat în greutate, copilul a fost dus la Spitalul de Pediatrie, dar starea lui s-a înrăutăţit. Sâmbătă, inima sa a încetat să mai bată. Părinţii, care erau în Vaslui, au fost devastaţi de vestea cumplită, dar şocul urma să ia amploare - copilul lor murise cu cinci zile în urmă. "Trebuia cineva să-i anunţe imediat, la o oră-două, trei, o zi. Deci a murit pe data de 9, pe 10 trebuia să-i anunţe. De ce nu i-au anunţat la timp?! Pe noi asta ne frământă, ce au avut de ascuns," spune Elena Arnăutu, bunica copilului.

Conducerea Spitalului de Pediatrie din Iaşi are o scuză - datele de contact ale părinţilor şi rudelor nu au fost de găsit. Radu Terinte, managerul Spitalui de Pediatrie Sfânta Maria din Iaşi: "A fost căutat numărul de telefon care a fost găsit într-o foaie mai veche de pe la maternitatea Cuza Vodă. Deci el a venit neînsoţit de număr de telefon de contact, aici trebuie să stabilim şi noi unde şi cine se face vinovat pentru că nu a existat acest număr de contact."

Greşit, spun medicii de la maternitatea Cuza Vodă, cei care l-au trimis pe cel mic la spitalul de Pediatrie. Anca Bivoleanu, purtătorul de cuvânt al Maternității ''Cuza Vodă'' Iași: "Datele de contact sunt luate la internare, deci le avem de la maternitatea din Vaslui pentru că nu poţi să internezi totuşi fără un buletin, fără nişte date de contact."

Părinţii copilului refuză să spună de ce, timp de cinci zile, nu au sunat măcar la spital să vadă cum se simte copilul lor. "Acum, eu mă întreb de ce a rămas copilul singur, când atâţia copii stau cu părinţii, da? Şi aici e o problemă. Un sugar rămâne singur? Să vă arăt cum stau toţi cu mame. Pe perioade scurte şi dacă sunt gravi, într-adevăr, familiile sună zilnic. Uneori şi de două ori pe zi, chiar dacă sunt din capătul ţării," spune o asistentă.

Băieţelul va fi înmormântat vineri. Familia a mai avut un băieţel, în urmă cu cinci ani, care a murit tot din cauza unor malformaţii cardiace. Singurul lor copil este o fetiţă de 2 ani şi jumătate.