Sari la conținut

IAŞI. Cinci vieți salvate. Familia unui pacient în moarte clinică a acceptat să-i doneze organele

Intervenţia de prelevare a organelor a durat mai bine de 6 ore. Medicii au prelevat rinichii, ficatul şi corneele bărbatului aflat în moarte clinică. "S-au preluat ficatul, care va merge la Fundeni, se va transplanta de către profesorul Ionel Popescu, şi rinichii care au fost separaţi şi unul va rămâne în Iaşi şi unul în Bucureşti," a explicat medicul Radu Zamfir, coordonatorul echipei de prelevare. 

FOTO: Radu Zamfir, coordonatorul echipei de prelevare

Corneele vor ajunge la doi pacienţi din Iaşi, o femeie în vârstă de 62 de ani şi un bărbat de 42 de ani, ambii cu probleme grave. Camelia Bogdănici, medic primar oftalmolog: "Aceşti pacienţi şi-au pus speranţa într-un transplant. A mai fost, în urmă cu aproape o lună, încă o tentativă de a se efectua o transplantare, dar în ultimul moment familia pacientului decedat a renunţat."

Bărbatul de la care s-a prelevat organele a fost internat la Neurologie, după ce a suferit un accident vascular, iar medicii nu l-au mai putut salva. "Este vorba de un pacient, cred că este cel mai în vârstă donator pe care l-am avut, de 63 de ani," a declarat Raluca Neagu, coordonatorul Centrul Regional de Transplant Iași.

Aceasta este cea de-a şaptea prelevare de organe din acest an la Iasi..