Sari la conținut

IAŞI. Fata operată de 5 ori după o sarcină extrauterină a plecat acasă

Aşa arăta Monica în urmă cu două săptămâni, când părăsea spitalul Sf. Spiridon, după luni de suferinţă în care a stat mai mult la Terapie Intensivă.

Vineri, fata de 19 ani a plâns de bucurie că poate pleca acasă. La spital au ajuns şi prietenele ei. Plecăm! De când aşteptam ziua asta! Îmi vine să plâng. A trecut foarte mult timp şi nu-mi vine să cred, a spus Monica.

Viața ei s-a schimbat pe 23 martie când a fost operată la Maternitatea Elena Doamna, din cauza unei sarcini extrauterine. Intervenția a fost un eșec, iar fata a mai fost operata apoi de patru ori ca sa rămână în viața. Cei care au salvat-o au fost medicii de la Spitalul Sfântul Spiridon unde a stat internată două luni. În ciuda tratamentelor, a rămas cu o pareză la un picior. De aceea a fost mutată în urmă cu două saptamani la Spitalul de Recuperare. Fata recunoaşte că trece printr-o depresie, din cauza cicatricilor de pe corp, dar şi a durerilor. Având în vedere că am învins moartea de atâtea ori, sunt fericită că am trecut cu bine peste asta. Oricum, răni sunt şi nu ştiu dacă vor trece vreodată pentru că întotdeauna o să-mi amintesc de perioada asta urâtă din viaţa mea, a mai spus Monica Neamţu.

Tânăra poate merge acum doar cu ajutorul unei orteze, dar medicii spun că se va recupera în totalitate până la toamnă. Această orteză are menirea să îmbunătăţească biomecanica mersului şi în special a extremităţii inferioare a membrului inferior, astfel încât să fie cât mai aproape de normal, a explicat prof. Cristian Popescu, şef Clinică Neurologie la Spitalul de Recuperare Iaşi.

Pe lângă dificultățile de mers, Monica Neamțu a rămas și cu sechele la nivelul aparatului digestiv, așa că în octombrie va fi supusă unei noi operaţii.

Mama tinerei spune că ultimele trei luni au fost un coșmar. A stat zi de zi lângă fiica ei și a cheltuit pe spitalizare toți banii pe care i-a câștigat muncind în străinătate. Chiar şi asa, femeia nu se dă bătută și este hotărâtă să-i ofere tratament și la o clinica de peste hotare. Cristina Podovei, mama tinerei: Toată lumea era sceptică, toţi medicii, toţi profesorii îmi spuneau nu ştim, nu pot să vă spun că trăieşte, nu are şanse. Şi până la urmă Dumnezeu mi-a arătat că se fac minuni.

În cazul Monicai Neamtu se fac două anchete. Una declanșată de Colegiul Medicilor şi una la cererea Ministerului Sănătăţii, dupa ce familia a făcut reclamație pentru malpraxis. Până acum nu a fost găsit un vinovat. Şeful Colegilor Medicilor, prof.dr. Vasile Astărăstoae susţine că medicii au fost audiaţi: Încă continuă ancheta. Au fost audiaţi medicii care i-au acordat asistenţă medicală, în continuare se aşteaptă opinia expertului şi apoi decizia finală.