IAȘI. Jumătate dintre pensionari vor rămâne fără medicamentele de care au nevoie

Data publicării:
reteta

Elena Călugăru suferă de o boală cronică la plămâni şi urmează un tratament costisitor: medicamentele pentru o lună costă 270 de lei. Până acum primea rețetă compensată cu 90%, pentru că pensia ei este de 380 lei cu mult sub pragul de 700 de lei. Anunţul că din această lună medicii nu vor mai elibera reţete compensate a adus-o în pragul disperării.

Iar în situaţia ei sunt zeci de mii de bolnavi.

Medicii spun însă că s-au văzut forţaţi să ia această decizie după ce li s-au imputat sume enorme pentru că unii pacienţi, deşi au dat declaraţii pe proprie răspundere, au ascuns că mai au un venit minim şi astfel nu se mai încadrează în reţetele 0-700.

„Medicul nu are cum să fie inspector de Fisc, n-are cum să controleze şi este umilitor şi pentru noi să întrebăm un pacient ce venit are şi-l întrebăm la un moment dat şi uşor reticenţi şi acum întrebările poate vor fi puţin mai agresive pentru că atât timp cât sunt medici de familie care au plătit şi 8.000-9.000 de lei, deci venituri care includ salariile totuşi ale oamenior. Există posibilitatea să fie paralizată activitatea cabinetelor,” a explicat Iuliana Picioreanu, medic de familie.

În judeţul Iaşi sunt 440 de medici de familie. Măsura lor de protest afectează 90 de mii de pensionari.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri