IAŞI. Mâinile şi picioarele celor paralizaţi, mişcate cu puterea minţii

Data publicării:
inven 20ie 20medical 20pentru 20persoanele 20paralizate-52931

Acest echipament le pemite persoanelor paralizate să-şi mişte membrele cu puterea minţii. Cei 64 de electrozi de pe cască au fost umpluţi cu un gel abraziv, apoi alţi electrozi au fost montaţi în zona pe care dorea să o mişte, în acest caz, mâinile unui coleg de la facultate.

Procedeul prin care mâinile doctorandului s-au putut mişca doar cu puterea gândului este destul de complex. Programul implementat analizează formele de undă ale semnalului, cum variază semnalul în diferite momente, când pacientul îşi imaginează mişcarea mâinii drepte sau mişcarea mâinii stângi.

Mâna este acţionată fără ca pacientul să mai poate face ceva

Doctorandul folosit pentru testarea căştii a povestit că a simţit furnicături şi un cârcel, de asemenea nu a mai avut control asupra mâinii. Pur şi simplu mâna s-a ridicat şi chiar dacă persoana a încercat să se opună, nu a mai avut control asupra membrului superior.

Dispozitivul a fost creat cu sprijinul unei companii care produce echipamente medicale în Austria. Noutatea adusă de specialiştii ieşeni a fost că au putut controla distinct trei clase de muşchi. Până acum se reuşise controlarea a două grupe.

Invenţia va fi testată la Spitalul de Recuperare

Invenţia va fi testată de luna viitoare la Spitalul de Recuperare din Iaşi, pe un sfert dintre pacienţi.

Singurul dezavantaj este costul ridicat al unui astfel de dispozitiv: 60.000 de euro. Preţul ar scădea cu trei sferturi dacă aparatura s-ar produce în serie, pentru spitalele din ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri