Iași. Nașterea, gratuită doar pe hârtie

Data publicării:
Nasterea gratuita doar teoretic

Roxana Dragomir a născut acum trei săptmâni. A avut o sarcină grea, iar copilul a venit pe lume prematur. Recunoaște că pe măsură ce sarcina avansează si apar complicații și cheltuielile cresc. "Sarcina cam vreo 40 de milioane, tot de la cap la coadă, de la început până a ieşit copilul. Ecografe, analize de sânge, tot ce trebuia. Cel mai ieftin era 50 de lei, iar cel mai scump ecograf am dat 250 de lei," povestește tânăra.

Dar si pentru o sarcină care decurge normal viitorii părinți trebuie să plătească pentru analize, chiar dacă legea spune că gravida beneficiază de gratuitate.

La Maternitatea ''Elena Doamna'' din Iaşi, mai bine de jumătate dintre paciente vin la spital numai in momentul in care trebuie să nască.

Potrivit legii, gravidele beneficiază gratuit de investigaţii dacă au trimitere de la medicul de familie.

"Conform protocoalelor în vigoare, este obligatoriu trei vizite. Prima vizită făcându-se în primul trimestru de sarcină, când se evaluează starea fătului, iar ecografiile sunt obligatorii două sau trei pe timpul sarcinii," a declarat Anca Deleanu, medic de familie.

"Cele care necesită costuri suplimentare sunt cum v-am mai spus, cele pentru sindromul Torch şi cele de ecografie morfologie fetală. Sigur, că mai sunt şi alte analize pe parcursul sarcinii care se plătesc cum ar fi depistare streptococ, betahemolitic," a completat Mădălina Nour, purtătorul de cuvânt al Maternităţii "Elena Doamna" Iaşi.

Anual, la maternitatea Elena Doamna sunt internate aproape 4.000 de gravide.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri